Catalunya proposa que Andorra aculli la seu del refundat Institut Ramon Llull

Dia 17 de desembre els governs català, balear i andorrà debatran les propostes a Cura

L'expresident català Jordi Pujol i Francesc Antich signaren la creació de l'Institut Ramon Llull a Palma l'abril de 2002.

TW
0

La configuració del nou Institut Ramon Llull (IRL) és encara una incògnita. Dia 17 de desembre, els representants del Govern balear, la Generalitat de Catalunya i el Govern d'Andorra es reuniran al santuari Cura per definir el futur de l'IRL. A hores d'ara, el Principat ja ha elaborat la seva proposta, tal com s'hi comprometeren els tres executius l'octubre passat durant la reunió al Consolat entre el president Francesc Antich i Josep Lluís Carod-Rovira.

Entre les opcions que es plantegen des del Principat hi ha la creació d'una Fundació Institut Ramon Llull, entitat que tendria la seva seu a Andorra i que estaria formada pel Govern andorrà i un nou ens anomenat Consorci Institut Ramon Llull, que englobaria Balears i el Principat. D'aquesta manera es podrien resoldre les traves jurídiques sobre la unió entre un Estat i dues comunitat autònomes, encara que l'IRL se sotmetria a legislació andorrana.

Pel que fa als patrons d'aquesta nova Fundació Ramon Llul, serien els representants de l'Executiu andorrà i del Consorci catalanobalear. Aquest fet provocaria que la presidència sempre estigués en mans de l'Estat pirinenc, mentre que les vicepresidències les ocuparien els governs del Principat i l'Arxipèlag.

Quant a aquesta nova entitat anomenada Consorci Institut Ramon Llull, estaria formada pels executius català i balear, amb participació de l'Institut d'Estudis Catalans. A més, disposaria de dues seus representatives, una a Barcelona i l'altra a Palma. Les presidències serien també rotatòries.

Respecte de les funcions del refundat Ramon Llull, la Fundació assumiria la representació internacional de la cultura catalana, mentre que el Consorci seria qui realitzaria les activitats de promoció exterior de la llengua i la cultura catalanes dels seus territoris. És aquí quan es podria entrar en conflicte amb les tasques que ara per ara realitza l'Institut d'Estudis Baleàrics, i que es podrien superposar amb l'activitat d'aquest nou consorci.

A més a més, el document redactat pel Govern català també preveu establir dues delegacions de la Fundació Ramon Llull a Madrid i a París.