Pep Canyelles i Mateo Maté, noves propostes tardorals pel Casal Solleric

La retrospectiva «Escultures» repassa els 20 anys de dedicació disciplinària del mallorquí

TW
0

Dues noves propostes, ben disperses entre elles, ocupen des d'avui els espais del Casal Solleric. La Planta Noble és ocupada per l'artista mallorquí Pep Canyelles (Palma, 1949) que hi exposarà la mostra Escultures, mentre que, per altra banda, a l'espai 4, caracteritzat un pic més pel seu esperit transgressor, serà ocupada per l'artista madrileny Mateo Maté (Madrid, 1964).

La Planta Noble, doncs, proposa un passeig per la trajectòria escultòrica de l'artista Pep Canyelles. Des dels anys 80, quan encara era pintor de vocació decidí fer un gir a la seva carrera artística, fins a la seva obra més recent en què, com reconeix, «després d'anys de recerca he trobat el meu espai en aquest món de l'escultura i mai no havia gaudit tant com ara en la meva feina».

Tot i que la mostra segueix un ordre cronològic (1985-2007), Canyelles demana no «cercar-hi cap coherència» entre les diferents etapes ja que «mai no he tingut por de fer passes endavant i endarrere a l'hora d'asumir un risc». Tot i això sí que les obres dels primers anys, Motoristes (1985), denoten encara una clara influència de la seva pintura anterior.

Amb el ferro com a matèria primera, Pep Canyelles té una dilatada carrera i les seves obres fins i tot es poden veure en molts espais de Ciutat com ara a Sa Faixina ( Illa), als jardins de la Misericòrdia (Dona asseguda damunt l'univers), a dalt murada (L'illa dels nostres pares) o a la mateixa Universitat de les Illes Balears, on hi té cinc peces, una de les quals ha estat transportada fins al Solleric per a aquesta ocasió. Es deifineix «un escultor d'ofici» ja que en àmbit familiar va créixer envoltat d'un taller de ferreria.

D'aquesta retrospectiva, la primera de l'artista dins un àmbit purament escultòric, Canyelles reconegué sentir «una sensació molt forta. És com fer un viatge cap al passat i veure'n totes les coses: les bones i també les dolentes».

Per altra banda, l'Espai 4 ens ofereix, fins al dia 20 de gener, Thanksgiving Turkey de l'artista madrileny Mateo Maté. En aquest espai i sota la premissa de l'artista que assegura que «l'art i les instiucions estan militaritzades», Maté exporta els objectes quotidians com ara un granera, un cullerot o unes estovalles a un context militar. Fins i tot una simple recepta de cuina, dita i interpretada en un context militar, pot semblar aquí una declaració de gerra en potència. «La iconografia militar "diu l'artista", per desgràcia, està pertot arreu». La mirada irònica i el sentit de l'humor de Maté es transmeten a través d'una varietat de disciplines que fan difícil encasellar aquest artista dins un corrent concret.

Les dues mostres s'inauguraran anit a partir de les 19.30 hores amb presència de la batlessa de Palma, Aina Calvo. Així mateix, el casal Solleric completa l'oferta cultural amb l'exposició Art for fun amb una mostra de les obres guanyadores de la beca de creació artística Sa Nostra 2005.