Les universitats de les Illes Balears i Bugia signaran un conveni marc

La ciutat algeriana recorda les «disputes» del filòsof Ramon Llull

TW
0

La Universitat de les Illes Balears signarà un conveni marc amb la Universitat de Bugia, per establir així una relació de col·laboració entre ambdós organismes, sobretot pel que fa al camp de les noves tecnologies i l'àmbit historicocultural. L'acord per a la signatura d'aquest conveni és un dels objectius a assolir durant el 700è aniversari de les «disputes» entre Ramon Llull - Ulémas de Béjaia (1307-2007), que se celebrarà a la ciutat algeriana entre els dies 11 i 13 d'aquest mes.

Les disputes, protagonitzades pel filòsof mallorquí, esdevingueren el que pot definir-se com «un diàleg de civilitzacions» medieval. A principis del segle XIV, Bugia era un pont entre Magrib i Europa, alhora que mantenia relacions privilegiades amb la península Ibèrica. A més, tant la Corona d'Aragó com Mallorca tenien amb la ciutat tractats de pau que facilitaven la comunicació entre les diverses poblacions. És en aquest context que Ramon Llull viatjà a Bugia. No se saben amb certesa els noms dels savis amb els quals conversà més ni la seva producció, perquè el vaixell que retornà el filòsof cap a Europa patí una tempesta que li féu perdre els documents elaborats. A pesar d'això, i una vegada a Pisa, Llull intentà reescriure els debats mantinguts a la ciutat algeriana.

D'això, entre altres aspectes, se'n parlarà durant la celebració de l'aniversari, concretament al congrés De la via euroafricana Barcelona-Palma-Bugia en la interculturalitat mediterrània avui, organitzat per la Universitat de Bugia i l'Associació Gehimab (Grup d'Estudis sobre la Història de les Matemàtiques a la Bugia Medieval), amb la col·laboració de l'Institut Europeu de la Mediterrània (Iemed) i l'Institut d'Estudis Baleàrics (IEB). Hi seran diversos professors de la UIB, com el doctor en Història Antiga i en Estudis Àrabs i Islàmics, Guillem Rosselló Bordoy; el doctor en Història Medieval, Gabriel Ensenyat; o el professor Ramon Puigjaner. També Maria Àngels Roque, directora de Quaderns de la Mediterrània de l'Iemed, hi participarà.