TW
0

Els escriptors saben que els seus llibres prenen vida pròpia una vegada que han estat editats, talment un fill que, de sobte, es fa gran i abandona la llar familiar. Miró i Mallorca, l'obra que el periodista i editor Pere A. Serra publicà per explicar la relació que el pintor va tenir sempre amb l'Illa, ha nascut un parell de vegades des del 1984. Ara ho fa en un nou format i en llengua alemanya, amb un epíleg on es parla de la presència del pintor a l'Illa posterioment a la seva mort, incloent-hi fotografies i dibuixos no presents en edicions anteriors, cedides amablement per la família Miró, i amb la intenció que el 2008 es publiqui també en català, castellà i anglès.

Gràcies a Toni i Miquel Campaner, pare i fill, president i director de la impremta i editorial Ensiola, de Muro, Miró i Mallorca reneix. I es tracta d'un renaixement especial, ja que en serà testimoni la Fira del Llibre de Frankfurt, on avui horabaixa es farà la presentació de la versió alemanya de l'obra.

La impremta de Can Campaner no ha deixat de treballar ni un moment durant els darrers mesos en aquesta obra. Amb la seva publicació, l'editorial Ensiola aconsegueix un dels seus objectius principals: convertir-se en un referent editorial fonamental (com ho és per als navegants el far de l'illa de Cabrera, d'on l'empresa pren el nom) i reeditar obres ja descatalogades que són, en si mateixes, una aportació cabdal al patrimoni cultural local. I Miró i Mallorca és una d'aquestes obres.

El llibre nasqué no sols de la relació entre l'artista i l'illa sinó també de l'amistat amb Pere A. Serra. Relacions, ambdues, que es concretaren en una obra carregada d'admiració cap al pintor. Una obra que mostra un artista submergit en el paisatge mallorquí, que s'obsedeix a traçar amb el seu llapis els contorns més típics de la ciutat mediterrània: Bellver, els molins, la Seu. De les converses que Serra mantingué amb Miró, de les paraules compartides entre els dos sobre els temes més diversos (art, cultura, política o literatura, per citar-ne sols alguns), en nasqueren diferents iniciatives: l'exposició antològica a la Llonja, l'edició del poemari El vol de l'Alosa i, com no, Miró i Mallorca.