El comissari de la mostra, Pau Waelder, amb Magdalena Aguiló i Thorsten Knaub. Fotos: M.À.C.

TW
0

Des de fa cinc dies, sa Dragonera té un nou inquilí. Es diu Thorsten Knaub i és un dels artistes participants a la propera cita de la Fundació Pilar i Joan Miró: l'exposició Metapaisatges d'art digital que s'inaugurarà el proper 5 d'octubre. La seva tècnica és ben simple. L'artista recorre durant set dies tots els camins i racons de l'illa. Carregat amb un GPS i una antena connectada al satèl·lit, Knaub enregistra tots els seus passos i moviments. Aquests queden reflectits, posteriorment, en un mapa virtual que desdibuixa l'Illa de sa Dragonera.

El missatge, però, és més complex. Knaub vol demostrar com la mà de l'home pot arribar a impactar en la naturalesa. «Cada cop que jo pas per damunt el territori, n'esborro un tros», digué l'artista conscient de la importància de protegir un espai com és el Parc Natural de sa Dragonera. Amb un capell blanc al més pur estil Woody Allen, Knaub grimpa per tots els racons de l'illa. Té el permís dels vigilants per sortir dels camins marcats i, tot i que el seu objectiu primer era esborrar-la del tot, la falta de temps i la dificultat orogràfica, no li ho permetran. De moment, però, ja ha partit l'illa en diversos fragments i continua explorant nous territoris que encara no ha trepitjat.

A la nit, quan els guardes i els turistes ja han marxat, Knaub crea i contempla, a través d'un ordinador, la seva obra. «És molt interessant veure com d'un treball físicament molt dur», diu en referència al paisatge escarpat de sa Dragonera, «en pugui acabar sortint una obra tan simple i tan neta».

Però el treball de Knaub no finalitza aquí. Acabada la feina a sa Dragonera, l'artista desplaçarà el seu GPS fins als carrers de Palma on, amb la voluntat de retre homenatge a l'obra de Joan Miró, Knaub realitzarà diversos desplaçaments per la ciutat, de tal forma que en el mapa quedin reproduïts elements dels dibuixos que Miró va fer a Palma.

L'obra de Knaub va començar a Londres. Allí, durant més d'un any, va estar enregistrant tots els seus moviments en el projecte GPS Diary. Més tard, en comptes de dibuixar el seu moviment, n'esborrava el recorregut amb el resultat de GPS Erasure. En aquest punt, la Fundació Pilar i Joan Miró es posà en contacte amb l'artista per fer una instal·lació semblant al Parc de Sa Dragonera, el resultat de la qual està en construcció i es pot seguir a través del web www.metapaisatges.com.

Segons Magdalena Aguiló, directora de la Fundació Pilar i Joan Miró, amb aquesta nova proposta volen «promoure activitats artístiques de risc» i, alhora, «que estiguin compromeses amb el medi ambient i celebrar així els 30 anys de l'ocupació a sa Dragonera». L'exposició Metapaisatges, comissariada pel jove Pau Waelder, tindrà la participació d'altres artistes com Mauro Ceolin, Adam Chapman, Joan Fontcuberta, Scot Snibbe i Carlo Zanni.