TW
0

Peixos o dimonis? Per alguns, els taurons són un miracle de l'evolució i alhora fòssils vivents. Per d'altres, no són més que «una plaga més de la mar». Durant segles, la incultura i la por irracional ha posat en perill d'extinció nombroses espècies d'aquests peixos. Però en moltes cultures s'han considerat sagrats. S'han capturat com a trofeus de pesca i com a font d'aliment, i del seu cos s'ha utilitzat des de la pell fins a les dents.

Amb unes 400 espècies conegudes arreu del món, 46 de les quals viuen a la Mediterrània, els taurons són peixos que habiten totes les mars. Els taurons estan ara de moda. L'atracció que el gran públic hi sent els ha portat a ser les estrelles dels grans aquaris. Tot i això, continuen sent una grans desconeguts.

Amb aquests antecedents, el Museu Balear de Ciències Naturals de Sóller ha tingut la iniciativa d'obrir al públic una exposició temporal d'aquests mítics animals. La mostra és oberta des d'ahir a la segona planta del Museu i ha estat coordinada pel biòleg Gabriel Morey, que és membre del grup d'experts en taurons de la Unió Mundial per a la Conservació de la Naturalesa.

Es tracta d'una aproximació senzilla i didàctica a aquests animals. Com a peces espectaculars, a la mostra es pot veure una rèplica a mida natural d'una tintorera (Prionace glauca), una espècie avui en recessió a les nostres aigües. Sens dubte una de les peces més singulars és la mandíbula completa d'un tauró blanc (Carcharodon carcharias) capturat a Mallorca, una espècie superdepredadora que es féu famosa gràcies a la pel·lícula Tauró i que, al contrari del que molta gent pensa, també viu a les nostres aigües, on rep el nom de salroig.

Tanmateix, a l'exposició no només es poden veure espècies espectaculars, sinó que també acull les més petites i delicades; les estructures cartilaginoses d'aquests peixos; les textures de la pell i els diferents usos que han rebut al llarg de la història.