Joan Mas torna a vèncer el temut Dragut

Milers de persones participen en la batalla de moros i cristians de Pollença enguany un poc accidentada

TW
0

Milers de persones arribades de tot Mallorca vibraren ahir amb el tradicional simulacre de moros i cristians que rememora l'atac sarraí a Pollença el 31 de maig de 1550 i que enguany resultà accidentat durant el combat al camp de futbol. A les set en punt del capvespre i tal com marca la tradició, Joan Mas, encarnat per Bernardí Salas, sortí als cèntrics carrers de Pollença al crit de «Mare de Déu dels Àngels, assistiu-nos! Pollença, aixecau-vos! els pirates ja són aquí!». Fa uns dies els protagonistes de la festa, Bernardí Salas com a Joan Mas, i Miquel Morro, com a Dragut, deixaven clar les seves intencions de ser més fidels que mai a l'origen de la història. Així es marcaren com un autèntic repte el fet que aquesta vegada fossin els moros els qui es llancessin contra els cristians i no al revés, com venia succeint els darrers anys. Posar ordre a una festa en la qual la passió i el mesclat pesen pot ser missió impossible. Al final, el que compta no és qui envesteix primer, sinó que després de més d'una hora d'enfrontament brutal Joan Mas s'erigeix com a vencedor del combat.

Després de l'inici de la batalla als carrers més cèntrics del poble, 2.400 moros combatents contra només 700 cristians, es desplaçaren al camp de futbol que acull cada any la gran batalla final, en la qual Dragut sempre té les de perdre. esprés de la victòria, els cristians es desplacen al centre parroquial on entonen el tradicional Tedeum, de mossèn Miquel Tortell com a agraïment a la Mare de Déu dels Àngels per la seva protecció. El combat d'ahir es va saldar amb alguns ferits. El moment més crític es produí quan els moros, botant-se la tradicció, varen intentar accedir al camp de futbol abans de temps, mentre el recinte estava tancat. L'ambient s'escalfà fins que una part de la paret del camp de futbol caigué i va ferir alguns dels participans. Tot i això, la festa continuà i Dragut va caure vençut per Joan Mas. Hi ha dos ferits, un amb ruptura de tíbia i peronè i un altre amb un traumatisme cranial.

És de sobres conegut el fervor amb què els pollencins viuen totes i cada una de les seves festes. Dels moros i cristians els pollencins tarden a recuperar-se més d'una setmana i encara que l'Alborada deixa fora de combat més d'un, els incombustibles pollencins es refan cada any a temps per participar puntualment en un combat en el qual es deixen literalment la sang. Per Bernadí Salas, la festa ha estat doblement especial. És la vuitena vegada que ha encarnat Joan Mas quan fou elegit fa un mes per votació popular. Per primera vegada en la darrera dècada Bernardí Salas va substituir ahir la seva tradicional vestidura amb la qual combatia contra els cristians per una de molt més especial, amb la qual volia retre un tribut especial a un conegut, tot i que s'estimà més mantenir el seu nom en secret. A més, enguany es donà la casualitat que Bernardí Salas ha viscut a l'habitatge des del qual surt Joan Mas, tota una casualitat.

Pollença era ahir, com cada 2 d'agost, un formiguer de gent en el qual resulta gairebé impossible desplaçar-se. Milers de persones arribades de tot Mallorca visqueren en primera línia el simulacre, entre ells la presidenta del Consell de Mallorca, Francina Armengol o la consellera de Comerç i Indústria, Francisca Vives. El simulacre dels moros i cristians reconstrueix l'atac dels sarraïns a Pollença el 31 de maig de 1550 quan l'heroic cristià Joan Mas avisà tots els pollencins que estaven dormint del perillós i sobtat atac dels moros comandats pel temible pirata Dragut.

El corsari Dragut havia desembarcat al Port de Pollença amb gairebé 1.500 homes disposats a conquerir la localitat, però els pollencins s'aixecaren per defensar la terra i lluitar contra els moros arribats de la matinada. Reconstruir l'atac no és tasca fàcil i els pollencins ho fan amb molt de cura. Les festes de la patrona estan molt lligades a la resta de festes del municipi. Així, per exemple, la fusta del pi de Sant Antoni serveix per fer les espases del combat, tot i que les dels protagonistes les fa un ferrer per a l'ocasió. El compte enrere per al simulacre comença tres setmanes abans del mes d'agost, quan es fan les elccions de cristians i sarraïns. Les eleccions són en si mateixes tota una festa on el mesclat anima unes votacions que s'han hagut de regular estrictament per l'elevada participació. Bernardí Salas fou triat com Joan Mas després de set intents i Miquel Morro (Dragut) es presentava per primera vegada.