TW
0

«La pintura ha omplert la meva vida. He perdut tresfills i una altra sèrie de coses que haurien pogut omplir la meva horrible vida. La pintura ho ha substituït tot». Aquestes són algunes de les paraules que Frida Kahlo (Coyoacán, 1907) va deixar escrites per a la posteritat i que a més de reflectir el que va suposar la pintura i l'art en la seva vida, esdevenen un breu resum de la vida de la qual ha estat una de les icones més importants de la primera meitat del segle XX.

Amb motiu de la comemoració enguany del centenari del seu naixement i coincidint amb les exposicions de Martín Chambi i Anna Malagrida (a l'Espai Quatre), el Casal Solleric juntament amb la Caixa d'Estalvis de la Mediterrània (CAM) ha organitzat una ample exposició d'instantànies realitzades pels millors fotògrafs del segle XX amb Kahlo com a protagonista.

La mostra, que porta per títol Frida Kahlo la gran ocultadora aplega un conjunt de 53 fotografies, organitzades segons Maria Santoyo, una de les comissàries, «com un recorregut per la seva vida» des que tenia quatre anys fins a la seva mort, moment que a petició seva quedà reflectit per a la posteritat amb la imatge de Lola Àlvarez Bravo.

La relació de Kalho amb la fotografia està profundament marcada pel seu pare, fotògraf oficial durant l'època de Porfirio i, segons Santoyo «Kalho va ser una de les primeres en descobrir el poder de la imatge». Es per això, comentà, que la fotografia es va convertir en un element essencial en la creació del personatge que es creà l'artista ja que li permetia mostrar-se al món com artista, revolucionària, amant, indígena o llibertària. A més, arrel del seu matrimoni amb Diego Rivera tingué l'oportunitat de conèixer grans fotògrafs, encantats d'immortalitzar-la. Edward Weston, Imogen Cunningham, Manuel Àlvarez Bravo, Martin Munkacsi, Gisèle Freund o Bernard Silberstein són només alguns dels noms dels fotògrafs que signen les imatges d'aquesta exposició, on Frida apareix entre una varietat d'accessoris i fons que acaben conformant el seu univers com ara les joies indígenes, els pentinats i la roba, o les seves mascotes.

Les imatges de l'exposició, que s'inaugura avui a les 20.00 h i es mantindrà fins a dia 16 de setembre procedeixen de la col·lecció d'Spencer Throckmorton, un conegut galerista de Nova York especialitzat en fotografia llatinoamericana.

A la presentació, Nanda Ramon, regidora de Cultura de Cort, destacà la «gran expectació que ha creat la mostra» en què es resalta tant la «dimensió artística com la d'icona» que va adquirir Frida Kahlo.