TW
0

Els Arpellots Havaneres Band són un grup atípic. Terra endins, al poble de Sant Jordi, fa 12 anys que canten cançons de mariner. El seu nom va en consonància amb ells mateixos. «No ens podíem posar cap nom mariner, perquè nosaltres, en lloc de port, tenim aeroport», conta Antoni, tenor del grup. A l'hora de triar el seu nom, potser en homenatge als nihilistes francesos del moviment dadà, agafaren un exemplar de l'Alcover-Moll per cercar-hi una paraula adient. Quedaren a la lletra A: un arpellot és una eina de camp «semblant a un càvec, però que té la fulla formada de dues puntes».

Els integrants dels Arpellots provenen de la Coral de Sant Jordi. Fa una dotzena d'anys decidiren muntar un grup d'havaneres: les cançons que els emigrants cantaven a l'estimada quan se n'anaven a fer les Amèriques. Era aquell temps en què les pasteres eren vaixells plens d'europeus i creuaven tot un oceà. «Hi ha gent que es pensa que són cançons cubanes, però això no és vera», diu Ferran, guitarra del grup. «Es tracta de cançons d'anada i tornada que l'emigrant dedicava a l'al·lota que deixava a terra i cantava de nou, en tornar, per a la mulata que havia conegut en la seva estada».

La temàtica sol ser l'amor i el desamor, però els Arpellots no es queden estancats en la tradició i fan avançar el gènere. El proper disc, a punt d'editar-se, es dirà Marina, com el poema de Costa i Llobera que hi editen musicat. I és que el grup santjordier no canta només els temes que els enamorats, amb llàgrimes als ulls i puro a la butxaca dedicaven a les al·lotes que, pacientment o no, esperaven la seva tornada. Aprofiten per recuperar el cançoner popular i fer composicions pròpies. Mereix una menció especial la glosa que el desaparegut Llorenç Móra els dedicà: La mar i ella, que serà també al disc. Ara mateix, són l'únic grup d'havaneres a Mallorca i tenen un gran èxit. Encara que tots fan una altra feina a part, des de principi d'estiu ja han realitzat 20 actuacions, amb tot l'agost encara per endavant.

No només és arpellot qui toca i canta. Darrere de tot arpellot sonador hi ha un gran arpellot mut: aquell que posa plat a taula i dóna de menjar i beure a la congregació. Els arpellots tenen una associació amb el mateix nom i cada dijous assagen a la Societat Cultural i Gastronòmica, on fan els sopars i la gresca.

La cita de demà a Sant Jordi confirma el fet que les havaneres són més que música i prou. Ja fa 12 anys que la plaça empedrada de Sant Jordi viu les nits d'havaneres. Abans de cantar, es torra i menja la sardina. Després de la primera part, la de les cançons més clàssiques, es crema el rom. Tot seguit, panxa plena i nassos vermells, les peces més mogudes conviden a ballar els assistents.

Ja estan comanats els 300 quilos de sardina i els deu barrils de rom. Tot és a punt per a la festa.