Desset bergants i una cantant fan part d'aquest grup nascut a Santa Maria.

TW
0

Grollerlàndia, un indret sense determinar en el qual els sons s'entremesclen amb ritmes de cultures mediterrànies i amb veus d'altre temps. Un viatge particular de devuit músics embarcats camí d'Ítaca i que ara, vuit anys després d'assaigs i de composicions, han tret al carrer el seu primer treball. Els Grollers de la Factoria acaben d'editar un dics amb només cinc cançons, un tastet del que aquest grup realitza damunt els escenaris. «D'aquí a poc temps esperam poder treure un treball de llarga durada», assegura Vicenç Matas, un dels componets d'aquesta formació que ara emprèn camí amb una carta de presentació sòlida davall el braç.

Les arrels de la cultura popular catalana són la base de les seves composicions, en les quals també entremesclen rock, funk, rumba o fins i tot alguns tocs de punk. Així, les cançons són amanides amb músiques provinents de l'arc mediterrani, sempre passades pel seu sedàs interpretatiu.

La formació, major d'edat en nombre de components i nascuda a Santa Maria, aporta damunt de l'escenari un gran conjunt d'instruments. A més dels tradicionals de Mallorc, com les xeremies, el fabiol o el tamborino, els Grollers ho combinen amb una base de vent i amb la música electrònica d'una guitarra i un baix. La novetat instrumental l'aporten els gralls, uns instruments que fan part de les xeremies. «Quan començàrem a torcar els gralls ningú no donava dos duros per nosaltres», assegura Matas.

El mes de febrer començaren l'enregistrament del disc, als estudis TripoTrapo de Bunyola, i fa just uns dies que el resultat és el carrer. Les lletres de Na Dolores, Jo i un pastor o la valenciana La manta al coll, agafen de nou embrenzida amb unes melodies adaptades a l'època actual, però mantenint l'essència de la cultura pròpia.