El film El beso salado porta des de Mallorca un nou alè a l'esperança

El documental lluita per la difusió a favor de la fibrosi quística

TW
0

El proper cap de setmana tindrà lloc la VIII volta a Formentera nedant a favor de la fibrosi quística. El que va començar l'any 99 com el somni d'un sol home, i arriba ara amb la participació de prop de 300 persones, fou el punt d'inici del projecte El beso salado, un documental que, dirigit per Borja Ramón Calvo Andrada, té com a principal i únic objectiu la difusió i la lliuta contra la fibrosi quística. El film, que ha estat coproduït amb IB3, es podrà veure avui vespre al Teatre Municipal del passeig Mallorca a partir de les 20.30 hores. Segons explica el seu director, Borja Ramon Clavo, el film es divideix en tres parts «història, realitat i futur esperançador». Així, el documental comença explicant el cas de Chopin, que diuen que morí de tubercolosi encara que tots els símpotmes indiquen que fou víctima de la fibrosi quística.

En referència al present, el documental repassa l'experiència dels afectats, com és el cas de Patxi, un navarrès a qui trasplanten els dos pulmons i és capaç de pujar una muntanya de 3.000 metres, o el d'una al·lota menorquina que, malgrat el seu greu estat de salut, «no deixa mai de somriure». El beso salado acaba amb l'esdeveniment que el va veure néixer: la volta a Formentera, un crit a l'esperança que va néixer el 1999 com a iniciativa del fisioterapeuta Pere Galiana. El rodatge de la pel·lícula ha durat devers 12 mesos i en ell s'ha viatjat per Mallorca, Menorca, Formentera, Navarra, Copenhague i Estocolm. L'assistència al Congrés Internacional de Fibrosi Quística i les declararacions dels especialistes més prestigiosos del món són el colofó final d'un documental que ha suscitat molt d'interès en televisions i distibuïdores d'arreu del món.

La fibrosi quística és una malaltia genètica que, fins fa pocs anys, era considerada com a infantil i misteriosa amb una esperança de vida que no arribava als dos anys. Ja en la literatura del segle XVII un entendridor passatge avisava que «pobre aquell nin que en besar-lo tingui gust de sal... un misteriós embruix, se l'emportarà».