TW
0

Miquel Bezares ha pres el relleu de Gabriel de la S.T. Sampol com a vicepresident de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC). El poeta de Llucmajor, juntament amb el seu nou equip format per Iolanda Boned, Josep Ramon Cerdà i Margarita Ballester, seran a partir d'ara els encarregats de defensar «l'ofici d'escriure», és a dir, «la defensa dels drets dels autors», tal com ho defineix Bezares.

El programa d'actuació de la nova junta de les Illes Balears amb vista a aquests dos anys de mandat serà de continuïtat respecte de la direcció que realitzà Sampol, que deixà el càrrec el mes de febrer «per motius personals».

Entre les activitats que s'han de realitzar enguany destaca, a més de les tertúlies de «Sopa d'Illetres» o la participació en la Fira de Llibre, la celebració dels trenta anys de l'Associació, que es brufarà a finals d'any.

Un altre tema d'actualitat que toca de ple els escriptors en llengua catalana és la Fira de Frankfurt, sobre la qual Sampol i Bezares coincideixen a llevar ferro a la qüestió i asseguren que pot ser una bona oportunitat «per fer de mostrador del que és la literatura catalana». Així mateix, ambdós escriptors matisen que «el món no s'acaba a Frankfurt».

El nou vicepresident de l'AELC apunta també que «no s'ha d'oblidar que és una fira de llibres; ara pareix que és el final de tot i en realitat és una fira de llibres que s'aprofitarà o no s'aprofitarà». «Ara tot és Frankfurt, però en realitat hi ha moltes coses a fer aquí. Primer ens hauria de preocupar trobar lectors dins el país, que així com van les coses de cada vegada n'hi ha menys», sentencià.

Trenta anys d'AELC han donat per a molt. Per l'associació han passat figures literàries de gran renom com Marià Villangómez, Blai Bonet i Josep Maria Llompart, però dels anys setanta a avui el panorama literari ha canviat. «En un principi, l'AELC va néixer amb un vessant reivindicatiu, que encara continua. El caire de sindicat dels escriptors s'ha anat recuperant en els darrers temps», explica Sampol. Pel que fa a aquesta tasca sindical, els dos escriptors denuncien que «encara es publiquen llibres sense contracte d'edició».

Dins aquest marc d'actuació, l'AELC i l'associació d'escriptors alemanya Verband Deutscher Schriftersteller han signat un acord sobre el qual es presentaran a la Fira de Frankfurt i que se centrarà en la defensa dels drets dels autors i dels traductors.