Nous béns mobles s'incorporen al fons de la Fundació Antoni Maria Alcover

El Govern ha adquirit el conjunt de materials, que pertanyia a la família Riera Alcover

Imatge d'arxiu d'una de les sales de la Fundació mossèn Antoni Maria Alcover, on es veuen algunes de les seves obres.

TW
0

La Fundació Pública Mossèn Antoni Maria Alcover ha ampliat oficialment el seu fons després que el Govern balear hagi adquirit per una quantitat de 39.000 euros tot un conjunt de béns mobles que van pertànyer al filòleg i que fins ara eren en mans de la família Riera Alcover. Un cop que ha estat propietat del Govern, la Conselleria d'Economia i Hisenda ha autoritzat la cessió gratuïta i temporal d'aquest fons a l'esmentada fundació, amb seu al municipi de Manacor.

Aquesta cessió, d'un termini d'entre cinc i vint anys, pretén contribuir a la difusió de l'obra de mossèn Alcover i també servirà per realitzar estudis i investigacions lingüístiques, sociològiques i econòmiques.

Segons va explicar la gerent de la Fundació, Maria Magdalena Gelabert, el conjunt de béns incorporats al fons pertanyia a Catalina Alcover Estelrich, que va ser una de les dues nebodes de l'estudiós que l'ajudaren en la tasca de classificació de les cèdules que li serviren després per a la confecció del Diccionari català- valencià-balear.

Amb l'adquisició, s'incorporen al fons prop de sis-cents llibres, sis llenços signats pel mossèn com ara un retrat del papa Pius X, un altre d'un infant pregant i algunes natures mortes. Així mateix s'exposaran al públic pintures d'altres autors i quadres amb títols, diplomes i fotografies familiars del filòleg. Hi ha a més, com comentà Gelabert, cartes manuscrites que mossèn Alcover va escriure al seu germà Josep i també un llibre en què l'estudiós recollia les gloses de coneguts improvisadors de l'època, especialment del seu amic l'amo Antoni Vicens Santandreu de Son Garbeta, que en una ocasió viatjà amb el filòleg manacorí fins a Barcelona per participar en uns jocs florals. Una de les curiositats d'aquest llibre és que en les seves darreres pàgines, a fi d'estalviar paper, mossèn Alcover hi va incloure traduccions a l'anglès, el francès i l'alemany de textos diversos. Entre els nous materials hi ha una quantiosa col·lecció de postals (més de 900) que Alcover recopilava en les seves «eixides filològiques» a Londres, Bèlgica, Suïssa o París, on es trobava amb romanistes de l'altura de Bernhard Schädel i Meyer Lübke. «La majoria d'aquestes postals són mostres de monuments, edificis i temples que li servien com a referències en la seva faceta d'arquitecte».

Finalment, s'han incorporat a la fundació objectes diversos, generalment de plata, que van pertànyer a l'estudiós, com ara canelobres o un tinter, entre d'altres, a més d'ornaments religiosos i mobles com el seu escriptori, un bufet, cadires i butaques diverses.