Troben un fresc de Botticelli a un castell d'Hongria

L'obra és una representació al·legòrica sobre la temprança

TW
0


Els restauradors del castell d'Esztergom, al nord d'Hongria, han descobert a l'interior un fresc que atribueixen al pintor renaixentista italià Sandro Botticelli (1445-1510).

La troballa, de la qual informà ahir la premsa local hongaresa, serà presentada avui dissabte al públic pel ministre de Cultura magiar, Istvan Hiller, a l'Acadèmia Hongaresa de Roma. El fresc és una representació al·legòrica de la temprança, una de les quatre virtuts cardinals, i es va trobar a la paret d'un dels allotjaments del castell, anomenat Saló Vitez Janos, on els restauradors treballen des de l'any 2000.

«S'ha demostrat que un dels quatre frescs és una obra primerenca de Botticelli», va explicar Bela Horvath, director del museu del castell d'Esztergom. Horvath va afegir que «tot i que aquest fresc és una sensació mundial, encara no es pot obrir al públic de moment». El valor del fresc, segons l'opinió del director, potser «és incalculable».

El director va explicar que al segle XV, quan Janos Vitez es va convertir en arquebisbe d'Esztergom, va convidar pintors de Florència a actuar al castell. Més concretament va cridar els de l'escola d'art de Filippo Lippi, la més famosa que hi havia en aquell moment, i «pel que sembla van manar al jove Botticelli, que estudiava allà, que hi vingués a fer feina».

Horvath també va indicar que fora d'Itàlia existeixen molt poques obres de Botticelli, cosa que fa encara més rellevant aquesta troballa.