TW
0

El diàleg de civilitzacions i cultures centra l'exposició sobre Ramon Llull (1232-1316) que a partir d'avui i fins al 29 de maig acull l'edifici gòtic de la Llonja.

Sota el títol Raimundus, christianus arabicus, la mostra fa un recorregut històric per la vida i l'obra del pensador mallorquí i posa especial atenció a les seves relacions amb el món musulmà.

«Ramon Llull i l'encontre entre cultures» s'inaugurà el mes de març passat a la Biblioteca Nacional d'Algèria coincidint amb el 700è aniversari de l'estada del filòsof i intel·lectual a la ciutat algeriana de Bugia. Dos mesos després, l'exposició, organitzada per l'Institut d'Estudis Baleàrics (IEB) i l'Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed), clou el seu recorregut a Palma.

«Fa set-cents anys Ramon Llull viatjà al Magrib per debatre, dialogar i discutir-hi amb els savis de l'Islam la possibilitat de conviure plegats. Un tema que, salvant les diferències, és actual: la relació entre cultures i religions», explicà el president de l'IEB, Gabriel Janer Manila, a tall de presentació.

Dividida en nou apartats, la mostra és integrada per peces bibliogràfiques representatives de la producció lul·liana. Reuneix per primera vegada una col·lecció de quinze manuscrits lul·lians dels segles XIII-XV i sis manuscrits dels fons antics de la Biblioteca Nacional d'Algèria corresponents als segles XIII-XIV. Així mateix, el comissari de la mostra, Albert Soler, destacà el manuscrit d'El llibre de Contemplació com una de les peces més rellevants de l'exposició juntament amb eBreviculum, un codi miniaturat fet el 1325 per un monjo de la cartoixa de París sobre la vida del beat.

Soler destacà també que la mostra no amaga que aquest «català de Mallorca», com es definia Llull, s'acostava als musulmans en un intent de convertir-los al cristianisme i que aquests intents varen tenir «llums i ombres».

Una part de l'exposició també és dedicada a «L'art de Ramon Llull», un sistema que creà el pensador per poder desenvolupar qualsevol ciència. «De manera autodidacta enllestí combinacions de conceptes que generen llenguatge», afegí el comissari.

Un cicle de conferències complementa l'aprofundiment d'aquesta exposició sota el títol «De Ramon Llull al diàleg actual entre cultures». En aquestes, hi participaran l'exministre algerià Mustapha Chérif, Baltasar Porcel i Anthony Bonner. La mostra clourà dia 29, quan es tancarà la Llonja per ser rehabilitada.