El músic Joan Company, el musicòleg Emilio Casares i Bernat Torrandell amb el professor Ramon Sobrino. A dalt, la portada del llibre. Fotos: S.A./E.B.

TW
0

L'Institut Complutense de Ciències Musicals (ICCMU) recupera la memòria del músic Antoni Torrandell (Inca, 1881 Palma 1963). Sota la direcció del musicòleg i director de l'Institut, Emilio Casares, i de la mà del catedràtic Ramón Sobrio i la professora María Encina, l'ICCMU ha editat l'edició crítica de la Symphonie num. 1 pour violon et orchestre i Cuatro canciones para soprano y orquestra dins la seva col·lecció Música Hispana. El professor Casares qualificà aquestes partitures d'«excepcionals». «La música per subsistir ha de ser editada, si no, no pot ser interpretada, no es pot fer real, ni tampoc exportar-se a altres indrets». Aquesta ha estat la intenció de l'Institut madrileny envers les partitures d'Antoni Torrandell, «recuperar el patrimoni musical espanyol», sentenciava l'expert.

Casares també destacà una de les obres més conegudes del compositor mallorquí, Rèquiem, que fa uns anys fou enregistrada per l'orquestra de Ràdio Televisió Espanyola. Per la seva banda, el fill del compositor, Bernat Torrandell, subratllà que amb la publicació d'aquest llibre «han ressuscitat el meu pare». Bernat diposità tota l'obra del seu pare a l'Institut Complutense de Ciències Musicals, encara que, segons puntualitzà, el músic Joan Company «donà una còpia de totes les obres a la partituroteca de la UIB». Amb vista al futur, l'ICCMU prepara el Diccionari de la Música Espanyola i Hispanoamericana, en el qual la figura i l'obra de Torrandell també hi seran presents amb una veu de sis pàgines. «Un compositor que no ha tingut el ressò ni la transcendència que li pertoquen», sentencià Sobrino.