El menorquí Miquel Mariano viu amb sorpresa l'èxit de «Verigut»

El tema, que ha causat furor a internet, figura al disc «A ritme d'illa»

TW
0

A hores d'ara ja està confirmat. Verigut, del menorquí Miquel Mariano (exmembre i fundador de S'Albaida), té moltes probabilitats de convertir-se en la cançó de l'estiu arreu dels Països Catalans.

Mai darling inglish pitinglish / menorquin no andersten / and mai jolidai is litel / it is jot i no pai-pai fa la lletra d'aquest hit musical que a través del portal d'internet Youtube ha sortit disparat de Menorca i acumula ja prop de 50.000 visites a la xarxa.

L'origen de la cançó la trobam en el disc A ritme d'illa, primer treball en solitari de Miquel Mariano que, arran de l'èxit rotund de Verigut, reconeix la seva sorpesa: «Sabíem que aquest tema tendria molt de ganxo, però no ens ho esperàvem gens i n'estam molt contents». La cançó no seria el mateix sense el videoclip que l'acompanya, una alenada de color i aire fresc ara que s'acosten l'estiu, la calor, la platja i, sobretot, les turistes.

Cosa sèria
El disc, però, és una cosa seriosa: «A ritme d'illa beu de la poètica de l'illa de Menorca, tant dels seus poetes com dels que n'han parlat». Miquel Martí i Pol, Gumersind Gomila, Joan Pons, Joan Francesc López, Pere Melis o Frances Llinàs en són alguns exemples. Segons continua explicant Mariano, «el text de Verigut és un poema de Tòfol Mus, poeta molt estimat i popular a Menorca. Un text com aquest necessitava una música fresca i divertida, i pensàrem en una rumba». De la mateixa manera, continua, «que a Ponç Pons, en el poema Roser, li tocava una balada més tranquil·la i romàntica»

A ritme d'illa és doncs, en paraules de l'autor, «un disc molt eclèctic». El fet que s'hagi conegut arran de la cançó Verigut «és positiu», tot i que «intentam conduir-ho bé i difondre que Verigut forma part d'un àlbum que, tant per la música, la selecció de textos, com els arranjaments o la gent que hi ha col·laborat, està molt ben fet».

Tant és així, que l'autor del disc pot presumir de col·laboracions de luxe. El poeta Ponç Pons hi recita un fragment d'Estrangeirado per introduir la cançó, també seva, Roser; el cantant líric de Maó Lluís Cintes, reconegut internacionalment, canta a La llar i aporta un petit text propi amb Cançó d'esper; i el quartet Aguinaga hi aporta els seus millors sons i melodies.

Quan el disc A ritme d'illa sortí al mercat, just a principis del 2007, tenia 950 còpies. A hores d'ara, però, ja n'està en marxa una nova fornada.