Història, ciència ficció, poesia, autoajuda o cuina. Qualsevol temàtica és vàlida per celebrar Sant Jordi, un dia que la literatura surt al carrer, encara que només sigui un pic a l'any. Desenes de paradetes atapeïdes de llibres ompliren durant tot el dia d'ahir els paratges més cèntrics de Ciutat. Però les lletres no foren les úniques protagonistes; entre les diferents propostes literàtires també s'hi deixaren veure, i bé, les propostes electorals. A un mes de les eleccions, els partits polítics muntaren paradetes per fomentar la lectura, però no de llibres, sinó de propaganda electoral. A més, la majoria de candidats també apostà per la literatura i féu «l'acció del dia» regalant llibres o fent una passejada pels estands de Ciutat. Més enllà de la precampanya electoral, la plaça Major també fou escenari per a velles reivindicacions. La Plataforma del parc de les Vies continuava la seva recollida de firmes, mentre que l'Obra Cultural Balear prosseguia difonent el seu missatge de Sus Mallorca.
A diferència de l'any passat, el bon temps acompanyà la celebració del dia internacional del llibre, fet que es traduí amb un increment dels visitants i també un major nombre de vendes per al gremi de llibreters. Per part d'aquest ram, Francesc Moll, de Llibres Mallorca, constatava que «hi ha molt més moviment i animació que l'any passat». Així mateix, i fent referència al perfil del comprador, Moll definí dos tipus de clients: «les persones interessades pels llibres» i, els majoritaris, «el comprador ocasional que es troba la parada pel carrer i reacciona». Com sol ser habitual en aquesta jornada, les novetats editorials foren les més demanades pels visitants. Així mateix, dos llibres acabats de publicar i sorgits arran de la polèmica foren els més sol·licitats ahir: El mundo contra Mallorca de Miquel Àngel Tortell i La guerra de la piscina (1a part) de Josep Palou i Jaume Sastre. Així ho explicà a aquest diari una de les responsables de la Llibreria Lluna, qui assegurà que des de bon matí molta gent s'acostava a la seva parada de la plaça Major per comprar els exemplars.
Algunes altres de les obres més sol·licitades pel públic mallorquí foren els premis Ciutats de Palma de Melcior Comas i Pere Joan Martorell, a més de la novel·la que acaba de publicar Antònia Vicens, Ungles perfectes, i el darrer premi Ramon Llull, Tigres, de Gabriel Janer Manila. Altres títols cercats en català foren el premi Sant Jordi 2006, Sayonara Barcelona de Joaquim Pijoan, La mort de l'ànima de Maite Salord i l'estrella del Sant Jordi de l'any passat, La catedral del mar, d'Ildefonso Falcones. Però als estands s'hi podia trobar de tot. Els anomenats llibres mediàtics també feren el seu particular agost. El més sol·licitat fou el d'Andreu Buenafuente, Com anava dient, a banda dels títols d'autoajuda com el de Jorge Bucay i la novel·la El pont dels jueus del periodista Martí Gironell, que s'arribà a «exhaurir» a la parada que la llibreria Embat tenia al carrer Sant Miquel. La jornada literària es convertí també en jornada maratoniana per molts escriptors que tant el matí com el capvespre signaren exemplars de les seves obres en diferents llibreries. Un bon grup d'autors es trobava ja de bon matí davant els grans magatzems d'El Corte Inglés. Cap al tard foren les llibreries les vertaderes protagonistes amb els autors mallorquins més preuats.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.