Campanes de fusta anuncien la Setmana Santa

TW
0

Maçoles, matraques, xerric-xerracs, carraus o roncadores. Arreu de Mallorca es donen diferents noms per definir aquests instruments de fusta que substituïen les campanes de l'església durant la Setmana Santa. Avui dia, la majoria estan plens de pols als campanars.

Les maçoles són una roda d'aproximadament un metre de diàmetre amb macetes a dins que, en fer-la rodar, produeix un so sec i lúgubre. Aquestes són emprades només tres dies a l'any, quan no es poden repicar campanes, de Dijous a Dissabte Sant. Així mateix, són uns instruments estesos arreu de la corona catalana encara que avui són pocs els pobles de Mallorca que els conserven en bon estat o els fan sonar. A Ciutat es desconeix si alguna església fa sonar maçoles o matraques, tot i que encara romanen penjades als campanars, com al de Santa Eulàlia.

D'altra banda, pobles com Santa Margalida, Sencelles, Muro, sa Pobla, Mancor de la Vall o Binissalem han conservat o restaurat les maçoles dels campanars i avui vespre sonaran per a la Vetla Pasqual.

L'escolà de l'església de Sant Joan Baptista de Mancor de la Vall, Macià Colom, és, des de fa anys, l'encarregat de fer repicar les maçoles. «Després de la Guerra Civil, el meu padrí va fer les actuals maçoles, mon pare les va restaurar fa devers quinze anys i ara em tocarà a mi adobar-les». A partir del glòria de Dijous Sant fins a la Vetla Pasqual del Dissabte Sant són les maçoles les que avisen els feligresos de l'hora de l'Ofici. «A més, des de fa deu anys he recuperat l'antiga tradició de sonar les maçoles Divendres Sant a les tres del migdia, per avisar de la mort de nostre Senyor» afegí Macià.

A més d'aquestes rodes de fusta al campanar, altres ormejos de fusta coneguts com a matraques s'empren dins l'església per substituir les campanetes. «Són com unes castanyetes i tenen un so de dol. A Biniamar encara es reparteixen matraques als infants que van corrent pel llogaret fent-les sonar».