Cinc anys de feina de «destil·lació» han estat necessaris per treure a llum un llibre sobre els ministrils o ministrers. L'obra encara no ha sortit al carrer, però ja està acabada i ara roman pendent de publicació per part del Consell de Mallorca.
Pep Rotger i Ignasi Alonso són els autors de De joglars e ministrils, un obra de prop de 250 pàgines que repassa la vida i la història del passat i el present dels ministrils, no només a Mallorca, sinó arreu d'Europa. Fou amb la conquesta catalana del rei En Jaume que arribaren a l'Illa els primers joglars, uns homes que anaven pels castells i corts dels senyors o per les festes públiques cantant, sonant, ballant o fent jocs d'enginy. «En el moment en què aquests joglars passen a sonar a sou d'un palau determinat, és quan es comencen a anomenar ministrils», explica Rotger. Així a l'Estat francès apareixen noms de ministrils a finals del segle XII, encara que a Mallorca no hi arribaren fins al XIV, patrocinats pel Gran i General Consell.
De llavors ençà, la vida d'aquests músics ha tingut molts d'alts i baixos i han estat suprimits i restablers en diverses ocasions. En aquest llibre Rotger i Alonso fan un «passeig» per la història, des de l'època medieval fins al segle XXI, per explicar la vida d'aquests personatges. «De versions sobre la història n'hi ha moltes, nosaltres hem procurat ser tan fidels com hem pogut a la veritat, emprant sempre un llenguatge simple i amè», afegeix Rotger. El nom de 'Joch de Ministrils', com són més coneguts avui dia, fa referència a un joc o grup de persones que sonen instruments. Rotger explica que aquestes formacions no es poden entendre emmarcades únicament en l'àmbit de Mallorca, ja que el llibre fa referència a la seva situació arreu d'Europa. Així mateix, l'autor destaca la importància de la Festa de l'Estendard. «Aquesta és la festivitat nacional més antiga del continent i amb ella s'han pogut preservar els tamborers de la Sala o els ministrils». «A Catalunya es pot dir que les cobles de sardanes són l'evolució d'aquests músics», aclarí.
Recuperació
Fou el 2001 que un grup de músics recuperà la figura del Joch de Ministrils al Consell de Mallorca. «Si aquests músics eren representants de l'antic Govern de Mallorca, era lògic que quan hi tornava a haver un Govern de l'Illa es recuperassin també els ministrils», afegí.
Aquests joglars d'avui dia es dediquen bàsicament a actes protocol·laris. Van guarnits «a la francesa», amb vestimentes del segle XVIII, i tenen un repertori que abraça des de peces del cançoner de la Colombina del segle XVI fins a noves composicions fetes per Pep Toni Rubio, sempre amb l'ús de rèpliques d'instruments arcaics.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.