TW
0

Talment com cavallers medievals que es preparen per a la batalla, la canalla de les dues colles castelleres de Mallorca es prepara per arribar al cim del castell armada amb faixes i cascs.

La colla dels Castellers de Mallorca ha estat la primera illenca que ha posat en marxa la iniciativa, encara en estudi, de protegir els acotxadors i les anxenetes amb aquest casc. Ja fa alguns dissabtes que els Al·lots de Llevant també han repartit els cascs entre els infants, que a partir d'ara assajaran i actuaran amb el protector.

D'aquesta manera, els dos grups illencs s'afegeixen a la iniciativa que estan duent a terme la majoria de colles del Principat de l'estiu ençà, quan una nina de la colla de Mataró morí en caure un castell. La forta pressió mediàtica davant el tràgic accident ha provocat que les trenta millors colles s'albirin d'aquesta «armadura».

Realment, ambdues colles participen en un estudi sobre el rendiment d'aquest casc, que pesa devers 220 grams, és d'una textura un poc envellutada i està fabricat per una empresa de Múrcia. Fins ara, totes dues colles eren objecte del grup de control que feia el seguiment de les lesions que tenien els grups que no portaven casc i que es va posar en marxa a principi de 2006.

Primeres actuacions
El primer dia que es va veure que els Castellers de Mallorca alçaven una estructura amb els cascs fou divendres passat, dia 9 de març, a Can Alcover, a Palma, quan es presentà el llibre del desè aniversari de la colla.

Amb aquest estudi, les colles han de vigilar que el casc no es deformi ni tingui deficiències. Ells es converteixen en els controladors de qualitat i en cas que presenti esquerdes o alguna irregularitat l'hauran d'enviar a l'empresa murciana perquè en faci un informe i millori les deficiències. Es desconeix, per ara, quin serà el casc definitiu que hauran de dur en aixecar les estructures.

Per la seva banda, el cap de canalla dels Al·lots de Llevant, Joan Llodrà, explicà que amb els castells, com en la majoria de coses, es tendeix a protegir però que «els castells presenten el mateix percentatge de lesions que qualsevol altre esport».