Les drassanes s'omplen d'artesans amb bufes

Milers de persones aprofitaren el bon temps per passejar i fer compres en el mercat tradicional

En Tomeu de Son Macià cordant cadires amb bova.

TW
0

El solellet convidà a passejar. Així ho degueren creure ahir els milers de ciutadans que vinguts d'arreu de l'Illa aprofitaren el dia de festa i el bon temps per passejar pel mercat d'artesans. La plaça Drassanes ben endomassada, el carrer de la Llonja i el passeig Sagrera eren una riuda de gent, no hi cabia ni una agulla. Les Drassanes eren plenes de paradetes i els ciutadans s'arremolinaven així com podien per veure el que hi havia exposat. Darrere els estands guaitaven els venedors engalanats amb rebosillos i calçons amb bufes, a fi que tot tingués un aire més «tradicional».

Just en entrar a la plaça, els artesans de la llatra i un mestre d'aixa mostraven als visitants la manera tradicional de treballar. Altres artesans estaven repartits pels diferents indrets del mercat i s'hi pogueren veure cordadors de cadires, esmoladors, pelleters i terrissers. Molta varietat per a unes professions que van a la baixa però que de cada vegada són més valorades pels ciutadans.

Com cada any, però, els estands que més èxit tingueren varen ser els de la menjua. Parades amb embotits de Sóller, formatge de Menorca, Eivissa i Mallorca, bunyols, mel, pastissets, olives o bacallà feren el seu particular «agost» amb una gentada que no s'aturava de demanar-los productes. La representació pitiüsa hi estigué assegurada amb el forn de Cas Tabaquet, de Vila, que repartí flaons i frígola a tort i a dret. Mentrestant, a la vora de la porta del Consolat, un altre estand eivissenc repartia orelletes casolanes, fetes per n'Antònia de Can Puet, de Sant Jordi de ses Salines.

A les dotze del migdia la vicepresidenta del Govern, Rosa Estaràs, la consellera d'Immigració, Encarna Pastor, i la regidora de Turisme, Francisca Bennàssar, inauguraren la fira. Davant d'elles, un estol de personatges amb vestits típics del segle XIX acompanyaren els polítics en el recorregut.

Entre la processó noucentista no hi faltà la parella de guàrdies civils, el capellà, les viudes endolades, el lladregot de torn i una beata que amb una estampeta a la mà resava a Santa Maria per la «salut de l'Estatut».

La passejada «protocol·lària» no va ser molt llarga, ja que encara quedaven inauguracions pendents: la trobada de grups d'Acció Cívica o, el que és el mateix, la trobada de cases regionals.

Famílies senceres i molts cotxets d'infant petit voltaven des del Museu del Baluard fins al moll Vell. La música acompanyà la festivitat. A cada passa hi havia una colla de xeremiers o un grup de músics tradicionals fent renou i bulla. Els més aplaudits foren els Xarop de Canya, que procedents del Vallès Oriental portaren a la fira un toc de música medieval i malabars.

Jocs infantils
Davant el Consolat de Mar un bon estol de ciutadans feien coa per entrar a la seu del Govern, en la jornada de portes obertes. Fins a les dues del migdia havien entrat a visitar l'edifici unes 900 persones. El Consolat estarà obert al públic fins diumenge.

Just davant dels canons, un envelat convidava els més petits a entrar-hi i a jugar una estona. Emmarcats en la temàtica «D'Olímpia a les Balears», els infants participaren en diversos jocs relacionats amb els esports, la música i les Illes Balears. Les coes també foren una constant en aquest indret del passeig Sagrera.

Més lluny de l'aldarull, un altre envelat omplia el moll Vell de Palma. Catorze cases regionals d'arreu de l'Estat l'ocupaven amb una mostra dels productes més típics de la seva terra. Ja era hora de dinar quan inauguraren la trobada i el menjà tradicional amuntegà de nou el públic.

Les actuacions musicals arribaren el capvespre. El passeig Sagrera acollí tres propostes musicals ben diferents. D'una banda, el Quartet Espanyol, Andreu Galmés Trio i els sons multiinstrumentalistes de Vangel animaren un horabaixa amb menys afluència que el dematí. A la nit, el cor de la Capella «Sistina» del Vaticà omplí de gom a gom l'Auditòrium en una jornada marcada per les activitats lúdiques i poc arrelada.