Janer proposa ara crear una 'federació d'entitats' per anar junts amb el Principat

L'Institut d'Estudis Baleàrics i el Ramon Llull signaren el conveni per anar a Frankfurt

El director del Ramon Llull, Josep Bargalló, amb el president de l'Institut d'Estudis Baleàrics, Gabriel Janer Manila. | S.A.

TW
0

El president de l'Institut d'Estudis Baleàrics (IEB), Gabriel Janer Manila, garantí ahir per sorpresa davant el director del Ramon Llull (IRL), Josep Bargalló, el seu interès per treballar conjuntament amb Catalunya, i apostà per crear «una federació d'entitats per desenvolupar estratègies comunes de llarg abast», sempre que cada organització «mantingui la seva autonomia». D'aquesta manera, Janer Manila tancava la porta a qualsevol possibilitat de tornar a entrar al Ramon Llull, però deixava entreoberta la possibilitat d'una cooperació més estreta. Els dos responsables culturals signaren ahir a Palma un conveni de col·laboració entre el Ramon Llull i l'Institut d'Estudis Baleàrics per participar conjuntament a la Fira Internacional del Llibre de Frankfurt, on la cultura catalana serà la convidada d'honor. La cita serà entre el 9 i el 14 d'octubre i, segons explicà Bargalló, l'IEB serà coorganitzador de totes les activitats del programa, ja que és «una col·laboració a tots els nivells».

Així mateix, el director de l'IRL s'avançà a Janer pel que fa a la possibilitat d'unificar les actuacions d'ambdós instituts i anuncià que el Ramon Llull ja ha encarregat un estudi jurídic per esbrinar com es pot crear un organisme que confederi «totes les actuacions dels governs de parla catalana». A més afegí que «l'endemà de Frankfurt ens plantejarem seriosament la creació d'un organisme d'aquestes característiques». El conveni signat ahir inclou no només representació del panorama literari dels territoris de parla catalana, sinó també un seguit d'activitats culturals que seran presentades per primer cop el 22 de març a la fira de Leipzig. Poca cosa avançaren Janer i Bargalló de la participació illenca a la fira alemanya. L'Institut d'Estudis Baleàrics hi aportarà un pressupost de 500 mil euros que serviran per promocionar la cultura, la llengua i la literatura de les Balears i Pitiüses a Frankfurt, no només en el programa general sinó també amb actuacions específiques. Així, el programa inclourà l'actuació de Maria del Mar Bonet, del grup Antònia Font i del floklore eivissenc a la mostra. A més, hi haurà exposicions de diverses temàtiques amb la intervenció d'artistes illencs, a banda d'una mostra dedicada a Miró i Mallorca.

Janer Manila destacà l'acord a què ha arribat l'Institut amb una editorial germànica per tal que deu autors de les Illes Balears siguin traduïts a l'alemany. «Serà una edició de presentació per a la Fira». «El que cal és donar una imatge de normalitat i de diversitat, com són totes les llengües del món», apuntà. Pel que fa a la polèmica sobre la presència de llibres en castellà a la Fira de Frankfurt, Josep Bargalló anuncià que la indústria editorial «va a vendre llibres, siguin en la llengua que siguin». Dins el programa d'actes assegurà que alguns dels concerts de música electrònica també tendran intèrprets en espanyol i anglès. En l'apartat dedicat a la llengua i a la literatura, destacà que sols hi seran representats els qui escriguin en català. Serà «una mostra no exhaustiva, però sí representativa, dels gèneres i corrents que es conreen als Països Catalans».