El «Paso Doble» de Barceló i Nadj aixeca passions entre un públic del tot entregat

La representació creativa del felanitxer es podrà veure fins dimecres a la Llonja

Moment de la representació d'ahir a la Llonja.

TW
0

Estrena de gala. L'edifici gòtic de la Llonja acollí ahir vespre Paso Doble, la presentació a Mallorca de l'espectacle de Miquel Barceló i el coreògraf Josef Nadj sobre el procés creatiu de l'artista felanitxer a la Capella del Santíssim de la Seu. L'estrena aixecà passions i també algun descencís entre un públic totalment entregat. Les principals autoritats del món polític i civil es donaren cita a la Llonja per veure l'espectacle que tantes veus ha alçat. Les crítiques però, no arribaren d'aquesta part, sinó de la gent del carrer que havia estat col·locada en un envelat a l'exterior i que veié la representació a través d'una pantalla, per alguns «rídicula». En acabar la representació, la porta de la Llonja tornà petita per la riuda de gent que entrava i sortia. Els que havien vist Paso Doble des de l'envelat volien entrar a veure el resultat final en persona, mentre que el públic de l'interior volia sortir.

Els comentaris generals eren semblants: una fita històrica. Molts d'ells coincidien a dir que l'espectacle de transformació del fang és una màxima per a la posteritat. Així es manifestà el president del Govern balear, Jaume Matas, que assegurà que això «ho explicarem als nostres néts». La presidenta del Consell de Mallorca, Maria Antònia Munar, qualificà l'obra d'impactant i afegí que deixa entrendre tot el que és el treball realitzat a la Catedral. De semblant parer es mostrà la consellera insular Dolça Mulet, qui també destacà la tasca didàctica del felanitxer.

Per la seva banda, l'artista Nils Burwitz qualificà Barceló i Nadj de «dos extraterrestres» en una obra de caràcter mundial amb molt estilisme. L'escultor Jaume Mir també alabà l'obra, però lamentà que el treball realitzat «no es pugui conservar». Així mateix, el galerista Joan Guaita explicà que l'obra denota que Barceló és molt expressionista. Teresa Matas, Maria Carbonero, Joan Costa o Ben Jakober, foren altres dels artistes presents a la funció. El cap de l'Escola Superior d'Art Dramàtic, Carles Molinet, assegurà, per la seva banda, que Paso Doble havia estat un espectacle molt atractiu «ja que s'hi pot descobrir la tasca del creador». També el músic Joan Company qualificà la representació de fita històrica i afegí que «això només es podrà veure a les grans ciutats del món», entre les quals figura Palma.

Paso Doble s'estrenà al Festival d'Avinyó i després de Ciutat es representarà a París, Nova York i Mali. En aquesta representació Miquel Barceló i Josef Nadj mostren el procés de transformació d'un mural d'argila en un treball creatiu que pren forma, a mesura que transcorre l'espectacle, amb cops de peu, punyades i ditades. La força de les mans és la que dóna vida a l'obra. Així també ho definí Maria Antònia Roig, una ceramista de Maria que malgrat haver vist la representació des de l'envelat en sortí «encantada».

En acabar la funció, hi hagué una recepció al Club Nàutic per celebrar l'estrena entre més d'un centenar de convidats. Entre ells destacava el conseller d'Educació i Cultura, Francesc Fiol, el regidor Rogelio Araújo, o els directors generals Catalina Sureda i Miquel Melià. El món teatral també hi estigué representat amb les Diabéticas Aceleradas. Al tancament d'aquesta edició ni Miquel Barceló ni Josef Nadj havien anat al còctel.