La Societat Arqueològica cedeix a la UIB peces dels finestrals de la Llonja

Pretén reconstruir la disposició de la finestra feta probablement per Sagrera

Restes del fòrum romà de Palma ara als jardins de la UIB.

TW
0

La Societat Arqueològica Lul·liana i la Universitat de les Illes Balears (UIB) han signat un conveni pel qual l'Arqueològica cedeix en concepte de dipòsit 29 peces i restes arqueològiques que romaninen al casal de Can Oleo, situat al carrer de l'Almudaina, a Ciutat. Aquestes peces pertanyen a un dels finestrals gòtics de la Llonja i al fòrum romà de Palma. A partir d'ara, romandran exposades al campus de la Universitat.

Fa quaranta anys, el casal gòtic havia estat la seu de l'Arqueològica i encara hi romanien peces d'interès patrimonial. Amb les obres de rehabilitació del casal gòtic, les restes han canviat d'ubicació: una part al Casal Aguiló, seu de l'Arqueològica, i la resta a la UIB.

En concret, s'han cedit vuit vessaments i tambors de columna que procedeixen del fòrum romà de Palma i que ara romanen exposats en els jardins de l'entrada de l'edifici Ramon Llull.

Peces gòtiques
Emperò, la cessió més important, segons apunta la presidenta l'Arqueològica, Maria Barceló, són els fragments dels finestrals de la Llonja que miraven cap a la mar i que estaven molt deteriorats i que són obra de Guillem Sagrera o dels seus deixebles directes. «Les peces són d'un dels finestrals gòtics que donaven a la mar i que hagué de ser restituït per l'erosió de la calitja a principi del segle XX».

El degà de la Facultat de Lletres, Nicolau Dols, i Maria Barceló explicaren també a aquest diari que les peces que ara estan a un pati de la Facultat seran estudiades per tal de poder fer la «reconstrucció» de la peça tal com era en un principi.

El finestral serà després exposat en el mateix campus perquè pugui ser objecte d'estudi per als alumnes i també perquè es doni a conèixer la importància del patrimoni de Mallorca entre els joves.