Els mots prenen forma amb els sentits

Lluís Maicas publica el llibre «Cremen les paraules», amb il·lustracions de Tòfol Sastre

Imatge de la portada del llibre de col·leccionista. Només n'hi ha 49 exemplars, numerats.

TW
0

Com una bolla de foc, des del més endins del ventre, Lluís Maicas (Inca, 1954) aboca la seves vivències en un poemari nou, titulat Cremen les paraules.

Publicat per la Sínia del Tall, un seguit de dibuixos de Cristòfol Sastre (Muro, 1963) il·lustren les paraules de l'autor inquer, en les quals els sentits adquireixen una importància cabdal. «Tots els sentits, però sobretot el de la vista, tenen una importància extraordinària en el conjunt de l'obra». Així ho reflecteix el treball, on l'inici de les tres primeres narracions poètiques té un marcat caire visual.

A més d'aquesta publicació amb El Tall, Cristòfol Sastre i Lluís Maicas han tret una edició de col·leccionista de Cremen les paraules, de 49 exemplars numerats i signats pels autors.

«Per il·lustrar el poemari, Sastre ha realitzat dibuixos de 30x30 i, com que no concordaven del tot amb el llibre d'El Tall, hem optat per treure aquesta edició de luxe que no es posarà a la venda», explica el col·laborador de Diari de Balears, Lluís Maicas. Les paraules i la pintura es fonen en una sola veu per donar cos a un treball uniforme.

No és la primera vegada que Maicas combina la poesia amb les arts plàstiques. A Cremen les paraules, ho fa amb la intenció de donar més relleu al sentit dels mots. Segons Sastre, allò que s'ha aconseguit amb els dibuixos és destacar trets dels versos. «És de dins les paraules, que surten les arrels que tresquen per les diferents emocions i sentits del lector».

«Prenc una paraula a l'atzar, la ressalt i serveix d'excusa per rellegir el poema», assegura. Es tracta de cercar-ne allò essencial que convidi a revisar-lo i a veure'l.

Lluís Maicas estigué «set dies i set nits» per elaborar el poemari. Amb el símil d'una creació universal, el polifacètic autor armà de contingut aquest darrer treball, com una «qüestió de necessitat». Així mateix, en destaca que la tasca arribà després. «El poemari sortí de dins, com una bolla de foc, i la feina consistí a establir-hi una divisió, encara que fictícia, perquè és més senzilla per al lector. Era recontruir un univers molt personal». D'aquesta divisió, n'han sortit 44 fragments que configuren un llibre que comença amb la importància de la vista i que es clou amb un Tatuatge a la còrnia.

Amb vista al futur, tant Lluís Maicas com Cristòfol Sastre tenen projectes en marxa.

Més treballs
D'una banda, l'escriptor té prevista la publicació d'una novel·la que potser tindrà enllestida per la Festa del Llibre. Un gènere que Maicas no ha conreat gaire, però que té en ment. Així mateix, fa els darrers retocs en el tercer llibre de Quadern de viatges, el recull d'articles que l'escriptor inquer publica cada dimarts a Diari de Balears.

Sastre prepara ara una dotzena de teles que exposarà a final de març o a principi d'abril, a la Setmana Cultural de Praga.