TW
0

L'any 1938 el president Lluís Companys intentà frenar la Guerra Civil mitjançant la via diplomàtica. Aquest és l'eix principal del llibre Aturar la guerra. Les gestions secretes de Lluís Companys davant el govern britànic de l'advocat i historiador Gregori Mir (Campos, 1939), que ahir capvespre es presentà al Centre Cultural Sa Nostra. Els historiadors Miquel Duran i Sebastià Serra i la catedràdica de Dret Internacional Públic Rosario Huesa foren els encarregats de donar a conèixer el darrer treball de Gregori Mir, que no pogué assistir a l'acte perquè està greument malalt des de fa deu mesos.

El llibre, publicat per l'editorial Proa, havia de ser presentat el mes d'abril, però la salut de Mir no ho permeté. Aturar la guerra és un extens treball d'investigació extret principalment del Foreing Office a partir de coneixences de Joan Mascaró, com també d'un important buidatge de la premsa de l'època. A partir d'aquí, Mir revela una etapa gens coneguda del president republicà. La trama se centra a partir del març de 1938, quan les tropes del general Franco estaven a punt d'entrar a Catalunya. Davant la complicada situació, Companys decidí moure les peces al seu abast i, amb la col·laboració del Govern basc a l'exili, envià a Londres un dels seus homes de confiança, Josep M. Batista i Roca, amb la complexa missió secreta de convèncer el Govern anglès perquè lideràs una mediació davant Franco per aturar el conflicte armat a l'Estat espanyol. Els contactes i les gestions desenvolupades a la Gran Bretanya per Batista i Roca, i després pel conseller de Justícia Pere Bosch i Gimpera, eren pràcticament desconegudes fins ara.

L'historiador Sebastià Serra explicà a aquest diari que l'intent diplomàtic no fructificà, ja que «la conjuntura internacional no fou favorable. Gran Bretanya volia que Itàlia i França intervinguessin en la mediació i que Alemanya també s'hi avingués. Això no era viable. El que no entengueren els britànics era que la Guerra Civil era evermut de la Guerra Mundial».