El margalidà Joan Francesc March entra dins els finalistes del premi Ramon Llull

Una novel·la sobre la vellesa opta al guardó més important en llengua catalana

TW
0

Joan Francesc March (Santa Margalida, 1927) tingué ahir una grata sorpresa quan la cridada del Diari de Balears l'alertà que la seva novel·la La frontera del misteri havia quedat finalista al premi Ramon Llull de literatura, un guardó que, valorat amb 90.000 euros, és dels més importants que hi ha dins l'àmbit de les lletres catalanes. «Estic molt content. Jo ja em conformava que em diguessin que era una bona novel·la», comentà el sacerdot margalidà. Passada la sorpresa, March explicà que La frontera del misteri és una novel·la que reflexiona sobre les «darreres experiències de la vida», experiències que ell mateix ha pres dels seus 12 anys de feina a la Llar d'ancians del Consell de Mallorca a Palma. La vellesa aquí, però, no és vista com una part fosca i trista de la vida sinó tot el contrari «és una alenada d'optimisme amb moltes anècdotes divertides».

Per a la novel·la, March s'ha servit de 4 personatges literaris: un anglès dedicat a la vida mística, un valencià que esdevé font inesgotable d'alegria, un pintor irlandès i el protagonista de la història, que intenta viure de la millor manera possible els darrers moments de la seva vida. Segons l'autor, «tot i que són personatges de ficció, tot el que hi ha a l'obra són experiències que jo he viscut personalment».

Així mateix, Joan Francesc March, que és un ferm activista de la plataforma Salvem la Real, aprofita l'oportunitat que li lliura la literatura per fer un poc de crítica de la ubranització de Mallorca, «aquesta illa tan bella i tan fràgil», i fet que ja féu palès en la seva darrera novel·la, Estat de Coma, l'any 2000.

Els premis Ramon Llull de literatura Catalana, organitzats pel grup Planeta, es fallaran el proper dijous 1 de febrer a Andorra la Vella. S'hi presentaren fins a 59 obres, de les quals han sortit 10 finalistes. A la novel·la de Joan Francesc March, hi hem de sumar, doncs, la de David Vilaseca, Joan Francesc Lino, Rosa Guivernau, Montse Barderi i Esteve Llitrà. També hi seran presents obres sota els pseudònims de Segolene, François-Marie Arouet, George Taylor i Joan-Anton Bernat.

L'obra guanyadora serà editada en català per Planeta i traduïda al castellà i al francès.