Som Ràdio torna a emetre per Internet, tres anys després de la seva clausura

L'Obra Cultural Balear s'ha involucrat en el projecte i en cedeix les instal·lacions

Part de l'equip, a les instal·lacions de Som i Serem Ràdio a l'Obra Cultural Balear.

TW
0

«Aquesta remor que se sent no és de paraules. Han prohibit les paraules, perquè no posin en perill, la fràgil immobilitat de l'aire. Aquests versos del poeta Miquel Martí i Pol serviren el passat 31 de desembre per donar la benvinguda a les noves emissions Som i Serem Ràdio. Torna així l'esperit de Som Ràdio, estroncat fa tres anys a voluntat del govern del PP i del seu conseller Francesc Fiol. I torna no només per a les Illes, sinó que ho fa obrint fronteres als més de set milions de parlants de la llengua catalana. Potser ja no existeix un número en el dial, però sí que www.somiseremradio.cat obre les portes a una nova onada d'allò que una vegada fou clausurat.

L'aventura començava el 31 de desembre. D'aleshores ençà, el magatzem de la seu de l'Obra Cultural Balear (OCB) acull un improvisat estudi radiofònic i una quinzena de programes n'omplen la primera graella provisional. Un dels col·laboradors i impulsors d'aquest projecte és Pep Lladó, que és conscient que «han passat tres anys des de l'inici de la plataforma i ara ha arribat el moment de fer-ho, sinó ja no ho faríem mai». Així, la idea de la plataforma Som i Serem és poder arribar a emetre algun dia en FM, de moment, però, el seu primordial objectiu era començar. «Ara ja ho tenim. A partir d'aquí, si volem demanar una llicència, ja no hi anirem amb les mans buides».

L'emissora emet per internet i fa tres programes al matí, que es repeteixen l'horabaixa. Així mateix, tots els programes es poden descarregar i escoltar en qualsevol moment, seguint el que ara s'anomena Ràdio a la Carta o «podcast», tota una revolució dins el panorama radiofònic arreu del món. I pel que fa als oients, no es poden queixar: «Estam sorpresos ja que només la primera setmana sense fer propaganda ja vàrem rebre més de 1.000 visites» comenta Lladó, que també reconeix que «som conscients que no arribarem a molta gent, i que la gent a què arribarem seran precisament els més conscienciats».

Un dels objectius de Som i Serem ràdio, seguint la trajectòria de la seva antecessora, és continuar promocionant la música feta a les Illes, ja que en aquest sentit «la ràdio és molt deficient en música en català», diu Jaume Vich, col·laborador de l'emissora. De moment, una trentena de persones formen l'equip humà de Som i serem ràdio. La plataforma, però, continua oberta a tothom que hi vulgui col·laborar. Així mateix, un cop la ràdio ja estigui més rodada, no descarten fer festa d'inauguració per celebrar una nova fita dins la cultura pròpia de les Balears.