La rehabilitació de la casa de Llorenç Villalonga a Binissalem, a punt d'acabar

Està previst que les obres al casal de Can Sabater acabin devers el mes d'abril

TW
0

A.HERNÀNDEZ.Binissalem.
Les obres de rehabilitació del casal de Can Sabater a Binissalem, on visqué l'escriptor mallorquí Llorenç Villalonga, arriben a la seva recta final i ja es pot començar a entreveure el resultat de tot el procés de reforma i millora del casal. L'arquitecta, Neus García Iniesta, afirmà que «les obres podrien acabar d'aquí a dos mesos» i es mostrà molt satisfeta amb el resultat de la rehabilitació perquè «ha aconseguit aflorar la personalitat de l'edifici, conservant els seus valors patrimonials». A dia d'avui, les obres se centren a la planta baixa de la casa i al corral. A l'exterior, s'està restaurant la bugaderia, que conserva elements tradicionals com el cub, i les cotxeres, que un cop acabades allotjaran el cotxe que Villalonga emprà en vida. Dins la casa, l'activitat dels picapedrers se centra a la planta baixa perquè la planta noble ja està quasi llesta. Ara es restaura el pas de les bísties al primer aiguavés, s'enrajola la cuina i s'adoben els sostres. La restauració del cup i el celler, que destaca pel seu senzill però ric sòl de pedra de Binissalem, ja està pràcticament acabada.

La casa museu tancà les seves portes al públic visitant el mes de maig del 2006 per dur-hi a terme l'obra integral de condicionament que està a punt d'acabar. A més de rehabilitar la casa i els seus elements etnogràfics també es té previst que el jardí d'aquest gran casal de típica fesomia mallorquina torni als seus moments més àlgids. Per fer aquestes obres es disposa d'un pressupost d'1,6 milions d'euros, a càrrec del Consell de Mallorca. Així, el departament de Cultura ha finançat la rehabilitació de la casa i el departament de Medi Ambient i Natura, del celler i el cup.

A la casa, el primer pis s'ha fet de bell nou per tal de solucionar els problemes estructurals que patia. L'espai, a més, s'està adequant per presentar una exposició amb un muntatge més actual i per funcionar com a sala de conferències. La consellera de Cultura del Consell de Mallorca, Dolça Mulet, explicà que «a part de disposar d'un espai expositiu nou, les obres també s'han centrat a restaurar les estances de la casa perquè el públic pugui contemplar-les tal com eren quan Llorenç Villalonga hi vivia. Tota la casa serà un museu perquè cada habitació, a més de conservar els seus elements propis, també allotjarà objectes personals de l'escriptor». Un detall desconegut, l'explicà la directora gerent de la casa museu, Gemma Pascual, que digué que «quan el jardí estigui llest hi organitzarem actes culturals i també hi exposarem el cotxe que Llorenç Villalonga emprà fins que morí». Dolça Mulet aprofità per avançar que «el Consell complirà el seu compromís i abans que acabi la legislatura estarà llesta la restauració de la casa museu del Pare Rafel Ginard a Sant Joan i el projecte de la de Blai Bonet que s'ha de dur a terme a Santanyí».