Dia de dol al món del cinema

A la mort del productor italià Carlo Ponti s'hi sumava ahir la de l'actriu canadenca Yvonne de Carlo

TW
0

El món del cinema va estar de dol ahir. Per una part moria a Itàlia el productor Carlo Ponti, artífex de pel·lícules com Doctor Zhivago, amb la qual va obtenir sis Oscar, i descobridor, entre altres, de l'actriu italiana Sofia Loren. Ponti morí als 94 anys en un hospital de la ciutat suïssa de Ginebra, on havia ingressat feia deu dies perquè patia una afecció pulmonar. D'altra banda, ahir Estats Units es va aixecar amb la notícia de la mort d'Yvonne de Carlo, l'actriu que va donar vida a l'esposa de Moisès a Els deu manaments però que va adquirir la seva major popularitat a la sèrie de televisió Els Monster. Tenia 84 anys i va morir dilluns per causes naturals, informà el productor i amic seu Kevin Burns.

En el moment de finar, Ponti estava envoltat de la seva esposa, la mateixa Sofia Loren, amb qui convisqué cinquanta anys, i els seus fills Carlo i Eduardo. Nascut a Magenta, al nord de la ciutat de Milà, l'11 de desembre de 1912, Ponti va estudiar Dret i va exercir tres anys com a advocat fins que va sentir la necessitat de fer cinema i el 1940 va començar la seva carrera com a productor. Un any més tard sortia a les sales la primera cinta amb el seu nom com a productor: Piccolo mondo Antico, del director Mario Soldati i l'actriu Alida Valli. Continuà la seva tasca fins que a començaments dels cinquanta s'associà amb un altre dels grans productors italians, Dino de Laurentis.

Tots dos obriren el camí per a les pel·lícules italianes més ambicioses del moment i amb els directors de més renom: Europa 51, de Roberto Rossellini, i La Strada, de Federico Fellini. Cap al 1954 descobrí Sofia Loren i a partir d'aquí la seva vida personal i professional es fusionaren en un mateix camí. Però el seu matrimoni amb l'actriu napolitana, 22 anys més jove que ell, era impossible a Itàlia perquè Ponti estava casat i no podia obtenir el divorci. Això va fer que tots dos partissin cap a França. La carrera de Ponti assolí el seu punt àlgid en la dècada dels seixanta quan, a més de La Ciociara, produí també Doctor Zhivago, de David Lean, amb la qual obtingué sis Oscar, i Blow up, de Michelangelo Antonioni. En total, més de 150 pel·lícules inclouen el seu nom, algunes de tan polèmiques com Represalia.

Amb la partida de Ponti, juntament amb la d'altres grans cineastes que han mort el darrer any com el director Gilo Pontecorvo o l'actriu Alida Valli, Itàlia té la sensació de perdre les figures que la van elevar a potència en el setè art, en el qual ara ocupa un lloc més modest. «La seva desaparició marca un canvi d'època al cine perquè Ponti ha representat el gran impuls d'innovació, ha promogut talents inoblidables i ha recollit èxits extraordinaris», va afirmar el ministre de Cultura, Francesco Rutelli. D'altra banda, cal dir que Yvonne de Carlo, que va començar la seva carrera protagonitzant pel·lícules de sèrie B, serà recordada com Lily Munster, ja que, des del 1964 al 1966, va ser una de les protagonistes de la sèrie The Munsters, que va tenir continuació amb dues pel·lícules com Els Munsters van a casa! de 1966, i La revenja dels Munsters, de 1981.

L'actriu, que va néixer a Canadà amb el nom de Margaret Yvonne Middleton, es va saber publicitar en algunes èpoques de vaques magres, ja que el 1987 va escriure la seva biografia, on llistava vint-i-dos dels seus amants, entre els quals incloïa Howard Hughes, Burt Lancaster, Robert Stack, Robert Taylor, Billy Wilder, Aly Khan i un príncep iranià. Una de les pel·lícules que més la donaren a conèixer va ser, a part d'Els deu manaments, aquella en què interpretava Salomé, que va rodar el 1945, sobre una ballarina vienesa que tornava espia. De fet, Universal Pictures va explotar després el seu vessant més exòtic fent-la participar en films de «sexe i arena» com Cançó de Sherezade, Casbah i Falcó del desert.