Els rituals de pentinar la mort, a La Caixa

TW
0

Hi havia, l'any 1600 abans de la nostra era, a Menorca, una societat que retia culte al món subterrani, que concebien femení. Era una societat que desenvolupava uns rituals de vida i mort ben particulars. Els cabells del cadàver, que restaven estesos al terra, es tenyien amb rubra brava i una pinta; una vegada eixuts, es tallaven i es dipositaven en uns flascons que es posaven al costat del difunt.

Quelcom va passar en aquesta societat que els dugué a trencar amb aquesta societat i amb les coves on tenien lloc els rituals perquè algun membre de la tribu retiràs totes les proves i els dipositàs al fons més recòndit de la Cova des Càrritx, a Ciutadella. Després, en el període entre el 850 i el 600 abans de la nostra era, una llosa va sellar la cova, que va restar en l'oblit fins que els anys 1995 i 1997 sengles exploracions espeleològiques duites a terme els anys 1995 i 1997, respectivament, deixaren al descobert aquesta cova, la des Càrritx, i la des Mussol. Després, gràcies a la professionalitat i bon quefer de tots els implicats (espeleòlegs, institucions, arqueòlegs de l'Autònoma de Barcelona,...) s'ha pogut saber de les extraordinàries restes que encabien.

Ara, gràcies al patrocini de la Conselleria d'Educació i Cultura, la mostra Pentinar la mort. Rituals de vida i mort en la prehistòria de Menorca. es podrà veure fins el 25 de febrer a CaixaFòrum de Palma. Joan Francesc Feliu, director de la Fundació a Palma, va explicar que les 150 peces de què consta aquesta exposició es podran veure també amb visites guiades, escolars i també familiars. A la presentació hi foren presents també Catalina Sureda i el comissari Vicenç Llull.