La Fundació Pilar i Joan Miró reconstrueix l'amistat entre l'artista i Josep Lluís Sert

Rogelio Araujo, Magdalena Aguiló, Joan Daviu i Frederic Climent.

TW
0

NURIA ABAD. Palma.
Amb motiu del cinquantenari de la construcció del taller de Joan Miró projectat per l'arquitecte Josep Lluís Sert i convertit avui dia en un dels edificis més emblemàtics de la Fundació Pilar i Joan Miró de Palma, aquesta institució ha organitzat la mostra commemorativa Miró-Sert. La construcció d'una amistat , que s'inaugura avui migdia i estarà oberta al públic fins al 18 de març de l'any que ve. Aquesta exposició, «de producció pròpia», segons va aclarir ahir el president de la Fundació i regidor de Cultura de l'Ajuntament de Palma, Rogelio Araújo, «reconstrueix cinquanta anys d'amistat entre ambdós creadors i les interseccions d'obra i pensament que la relació va generar». La directora del centre, Magdalena Aguiló, per la seva part, va explicar que la mostra recorre els fets importants d'aquesta amistat com el context històric de l'Associació d'Amics de l'Art Nou (ADLAN), la confluència dels dos creadors al Pavelló Espanyol de 1937, l'impacte dramàtic de la Guerra Civil espanyola, el posterior exili, i els projectes compartits al llarg de les seves vides professionals.

La direcció del projecte ha estat de Magdalena Aguiló, el comissariat de Frederic Climent i el comissariat científic de Patrícia Juncosa. Miró-Sert. La construcció d'una amistat ha comptat amb l'especial col·laboració del Col·legi Oficial d'Arquitectes de les Illes Balears (COAIB) i de la Caixa d'Estalvis de la Mediterrània (CAM). El resultat de dos anys de treball ha estat aquesta mostra, que està repartida per diferents espais de la Fundació Pilar i Joan Miró. El muntatge no pretén ser una anàlisi arquitectònica, ja que encara que s'inclouen planells i maquetes dels projectes de Sert. També s'hi podran veure obres originals de Miró i altres artistes, fotografies, revistes, objectes personals i part de la correspondència que mantingueren ambdós personatges.

Federic Climent, comissari de la mostra i president de la Demarcació de Mallorca del Col·legi Oficial d'Arquitectes, va dir durant la presentació de l'exposició, en la qual també va ser present Joan Daviu, cap d'Obres Socials de la CAM, que «el Taller Sert s'ha convertit en una obra mestra i en una referència crucial per a l'estudi de l'arquitectura de la segona meitat del segle XX», concloïa.