Del betlem a les petites coses de la vida diària

TW
0

Les fletxes dels carrers adjacents ens porten fins al Monestir de la Puríssima Concepció, al carrer de les Caputxines de Palma on, des de fa ja onze anys, es pot gaudir de la mostra de betlems de la germandat, declarats Bé d'Interès Cultural, i de l'exposició anual sobre les propietats del centre. Enguany, el Convent de les Caputxines ha volgut treure a la llum peces d'artesania que fins ara eren amagades dins les sales i dependències del convent. Són peces pròpies dels segles XVII, XVIII i XIX, que potser no han deixat un llegat artístic dins la seva època però sí que ens ensenyen el dia a dia dels nostres avantpassats.

Segons Jaume Llabrés, un dels comissaris de l'exposició, «hem volgut recuperar la visió artística de l'artesania, donar-li el protagonisme que tenia en un passat i que ara ha quedat substituïda pel plàstic». Senalles, paneres, plats, tassons i ormejos diversos de la vida diària queden representats en una desena d'espais escènics, des de la recreació d'un ambient de casa mallorquina, a una antiga sala de cosir, una taula ben parada o un armari pensat per guardar els ciris. Aquestes escenes guarden totes una relació amb la pintura i els quadres que acompanyen l'exposició. Són utensilis que estam acostumats a veure en bodegons i imatges del passat i que ara surten del quadre i esdevenen objectes reals a l'abast dels ciutadants.

Al llarg d'aquests onze anys, les sales del convent han acollit diverses exposicions amb objectes trobats dins el mateix monestir. Ceràmica, mobiliari, ornaments litúrgics, argenteria, joies, cases de pepes han sortit de la foscor i han estat restaurades gràcies a aquest tipus d'iniciatives. Per la comissària Aina Pascual, aquesta exposició anual «és una oportunitat única de conservació de patrimoni». Aquesta mostra es podrà visitar des d'avui i fins el dia 7 de gener (exceptuant els dies de Nadal i Cap d'Any). El seu horari és d'11 a 14 del matí i de les cinc fins les 20.30 hores a l'horabaixa. L'entrada pels adults costa el donatiu de 3 euros mentre que els més petits de 10 anys poden entrar gratuïtament.