Només vuit originals opten al premi Ciutat de Palma de novel·la en català

L'obertura en castellà dels premis ha fet retrocedir la nostra llengua

TW
0

La política bilingüe que ha adoptat l'Ajuntament de Palma aquesta legislatura ha fet que la participació en català dels premis Ciutat de Palma n'hagi sortit ben mal parada. Ahir mateix, l'àrea de Cultura de Cort feia recompte de les obres presentades als premis literaris Ciutat de Palma. La dada més cridanera és que només s'han presentat vuit originals al premi Llorenç Villalonga de novel·la en català (l'any passat varen ser onze, els candidats). Quant a poesia, el nombre tampoc no és encoratjador, ja que s'han presentat vint-i-set originals al Joan Alcover (l'any passat la xifra era de 45).

El fet d'haver obert el premi al castellà i no mantenir-lo només en català per tal de reforçar la llengua més desfavorida, permet que un ampli espectre d'escriptors, provinents, per exemple, de Sud-amèrica, puguin optar a les categories en castellà. Així, al Camilo José Cela de novel·la en castellà s'han registrat vint-i-cinc originals (33 en l'edició de 2005) i en el Rubén Darío de poesia 68 (110 en l'anterior any). De tota manera, en totes les categories es percep una minva de participació important. De fet, els premis, dotats amb 18.000 euros (en novel·la) i 9.000 euros (novel·la), semblen no ser motiu suficient per presentar-se a uns Ciutat de Palma que, des que es varen fer bilingües, han perdut tradició i una trajectòria que es va iniciar el 1955 amb una obra de Jaume Vidal Alcover.

La decisió de l'Ajuntament que encapçala Catalina Cirer ara fa dos anys de fer bilingües els premis va ser molt contestada des de molts de sectors culturals, ja que aquests veien la necessitat de potenciar el català, la llengua que sempre és en desavantatge sobre el castellà. En l'edició de l'any passat varen ser guanyadors Jordi Llavina La corda del gronxador (Joan Alcover); Jordi Cabré, El virus de la tristesa (Llorenç Villalonga); Javier Cánaves Orell, El peso de los puentes (Rubén Darío) i Román Piña Oms, Gólgota, (Camilo José Cela), que enguany encara no han estat presentats oficialment pel regidor Araújo. Pel que fa al premi Antoni Gelabert d'Arts Plàstiques, s'han presentat 186 artistes procedents de Palma, Barcelona o Girona, entre d'altres.