Vibot presenta «Les possessions de Mallorca»

TW
0

Les possessions de Mallorca. Volum 1» és el luxós volum que ahir presentava, a l'antiga biblioteca del Consell Insular, l'historiador i investigador Tomàs Vibot. En aquesta primera pellucada (Vibot parla de tres possibles volums més), l'investigador ha volgut mostrar al lector vint-i-cinc possessions d'arreu de Mallorca en una antologia no exhaustiva. En aquest volum, editat per El Gall en la seva col·lecció Ramon Llull, hi trobam possessions representatives del braç noble, de la mà major, però també de la mà mitjana per tal de donar entrada a una diversitat que és ben palesa en el camp mallorquí, per «fer justícia al gran àmbit que són les possessions mallorquines», afegeix Vibot.

El treball de l'autor, que va ser presentat pel conseller de Patrimoni, Joan Cerdà, es basa en una tasca de camp feta des de fa alguns anys. Les possessions són estudiades des d'un punt de vista històric, reproduint, en alguns casos, documentació inèdita; però Vibot també es fixa a fer una descripció de les cases posades en relació amb el desenvolupament arquitectònic que hi havia a l'època de la construcció i també fa esment de les explotacions agropecuàries que existeixen -o no- a l'entorn d'aquestes formes de vida que representaven aquestes cases de possessió. El volum està profusament il·lustrat amb fotografies del mateix autor.

En el llibre es contemplen les cases que acompanyen els gran latifunds com Galatzó (elevada a la categoria de mítica per encabir el Comte Mal), Sa Granja d'Esporles o Sa Torre de Santa Eugènia, però també, com ja s'ha comentat, d'altres més senzilles, com Sa Galera, a Felanitx, amb tenia una important cavalleria i que estava en possessió de quatre cups per fer vi (quan possessions més importants només en tenien un). Can Amer, a Sant Llorenç, també va ser un dels exemples que va posar l'autor com a cases minses que regien un latifundi immens proper a la mà i que, per tant presenten unes estructures molt defensives. El conseller Joan Cerdà va insistir en la protecció, recuperació i difusió que s'havia de fer de l'important patrimoni immoble que presenta l'Illa i de l'ajut que havien d'oferir les institucions.