Darrerament s'ha parlat molt de l'assetjament escolar, altrament conegut com bulling. Fa pocs dies, un cas proper, en un Institut d'Eivissa, va commoure tot el territori i va mostrar una realitat que, per desgràcia, ja comença a ser massa corrent. Però segurament la millor manera de conèixer el problema és que algú, des de dins, l'expliqui i el mostri tal com és.
Això és el que han fet els joves Miquel Forteza i Adrià Arbona, dos adolescents de 13 i 14 anys que, amb les idees molt clares, l'ajuda de molta gent i el suport econòmic del Govern, han realitzat un curt de 15 minuts per tractar el tema de ben a prop.
L'inici d'aquest projecte el trobam en unes classes particulars que el productor Xavi Díez va oferir als dos joves cineastes i que van culminar amb aquest curtmetratge. De fet, la productora Leguas, propietat de Díez, els ha proporcionat tot el material per al film i els ha ajudat.
El curtmetratge ha comptat amb l'assessorament de la psicòloga, i experta en bulling, Carmen Orte. Per Miquel Forteza, «els meus curts m'agrada anomenar-los humanístics, perquè vull aconseguir mostrar com és l'home davant certes situacions. Amb un curt pots reivindicar, denunciar o, simplement, mostrar la veritat». El seu company, Adrià Arbona, afegeix que «el cine costa molt de temps i doblers i ho hem d'aprofitar per denunciar, i no per fer coses que siguin només per entretenir».
El curtmetratge ha gaudit de la col·laboració desinteressada de l'actor català Sergi Anguera. A algú li sonarà la seva cara, ja que el jove, de desset anys, ha intervingut diversos cops en el serial de TV3 El cor de la ciutat fent el paper de Ballester, el jove futbolista del planter del Barça.
L'actriu Xesca Bennasser ha fet el paper de psicòloga, mentre que els grups juvenils del Teatre Sans s'han encarregat d'interpretar el paper dels adolescents. Al film tampoc no hi falten amics i familiars dels joves directors que s'han volgut unir a la causa.
El rodatge es concretà aquest estiu a l'IES Juníper Serra de Palma. Pels dos joves directors, aquest fou un dels moments més emocionants de tot el procés. Per Miquel Forteza, però, el pitjor està per venir: «El que m'agrada menys és la part que estic fent ara, de vendre el curt».
Tercera persona, singular es presentà per primera vegada dilluns passat al mateix centre educatiu on es rodà i participà també en les II jornades Menors en edat escolar: conflictes i oportunitats, organitzades pel Govern de Balears. El curtmetratge ha tingut el suport de la Direcció General d'Ordenació, Innovació i Formació del Professorat. Segons Margalida Moll, productora del film i mare d'un dels joves, «està previst fer-ne unes fitxes didàctiques perquè pugui ser tractat a les aules».
Miquel Forteza i Adrià Arbona, tot i la seva joventut, tenen certa experiència dins el món del cine. Ja van treballar junts en el primer Taller de Joves Cineastes, impartit per Toni Bestard i promogut pel Consell de Mallorca, on van rodar el curt Dues vides, sobre violència domèstica. Per altra banda, Miquel Forteza va rebre una menció especial al VI Certamen de Curtmetratges en Català pel seu trebalViatge al passat.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.