Els cavalls de Mallorca prenen la fira de París

Nou exemplars de pura raça participen al saló europeu

TW
0

París s'ha convertit aquests dies en la capital del cavall. Milers d'exemplars i aficionats s'han reunit a la capital francesa en una cita ineludible del món eqüestre. Cavalls grans, cavalls petits, cavalls de totes mides i colors. En total, són més de 1.600 exemplars -entre cavalls i ponis- procedents de 22 països diferents i que ocupen 64.000 metres quadrats a la Fira de París. I entre tots ells, un gran convidat d'honor que ens és ben familiar. Ni més ni menys, que el cavall de pura raça mallorquina, amb el seu color negre intens, la mida mitjana, ossos robusts i musculatura plana. Tot un «gentelman» dins de la seva categoria i un honor per a tots els mallorquins.

La raça autòctona ja va ser present a la Fira de París a l'edició de l'any passat. Enguany, però, la cita és una mica diferent ja que els de les Illes són els convidats d'honor i obren la desfilada que es fa avui pel centre històric de París i tenen també una difusió especial dins del si de la fira.

Per al president de l'Associació de Criadors i Propietaris del Cavall Mallorquí, Llorenç Payeres, haver arribat fins al Salo du cheval de París «és una de les maneres de promoció externa més solemnes que hi pot haver. Que una raça minoritària com la mallorquina sigui present al saló és el màxim a què es pot arribar». Segons ell, la fira «obre les portes a la comercialització del cavall» i en la participació de l'any passat ja van tenir «una petita repercussió molt positiva».

En total, a París, hi han viatjat nou cavalls mallorquins. Romani, Icaro, Cascavell, Pinyol, Esclafit, Cossie, Embat, Grinyau i Menut. Els animals han hagut de fer 1.200 quilòmetres i prop de 40 hores de viatge. Per a Miquel Sureda, vicepresident de l'associació, «els cavalls van arribar molt cansats i això fa que ara no estiguin tan guapos com abans de partir». Però, a més, el viatge dels cavalls mallorquins va ser una mica accidentat, fet que encara complica més l'estat anímic dels animals. Una ambulància els va avançar i el camió va haver de fer una frenada brusca. «Això va fer que les separacions de dins el camió caiguessin», explicà.

Miquel Sureda és també l'encarregat de guiar els cavalls en el carruatge bis a bis model del segle XIII i que ha cedit el Consell de Mallorca. A la fira, a Sureda, se'l pot veure sempre molt a prop dels cavalls, xerrant amb ells i cantant tonades mallorquines perquè, malgrat la distància, es continuïn sentint com a casa. «A la gent, li pot semblar que faig el beneit, però si els cavalls em senten cantar s'obliden de tot el trull que hi ha al seu voltant. Això s'ha fet tota la vida».

Amb els cavalls mallorquins, hi ha viatjat també Nicolau Tous, president de l'Institut de l'Esport Hípic de Mallorca i representant al saló del Consell, que considera que és «una satisfacció extraordinària poder ser aquí i que la raça mallorquina sigui cada vegada més acceptada a Europa». Per a divendres que ve està prevista també la visita de la presidenta del Consell de Mallorca, Maria Antònia Munar.

La Fira del Cavall va començar ahir dissabte i continuarà fins al dia 10 de desembre. En aquests dies, els cavalls mallorquins faran més de 30 actuacions dins i fora del recinte firal. Un dels moments més espectaculars serà el proper cap de setmana quan tingui lloc l'anomenada «Nuit du cheval», un espectacle hípic que Payeres va definir com a «molt xocant i impressionant».