Experts verificaran els fons balear de l'Arxiu de la Corona d'Aragó

Fiol encarrega un «seguiment» dels documents a Urgell i a Deyà

TW
0

Ricard Urgell, director de l'Arxiu del Regne de Mallorca, i l'historiador i professor de la UIB Miquel Deyà han rebut un encàrrec, del conseller Francesc Fiol: «Hem de fer un seguiment dels fons balears a l'Arxiu de la Corona d'Aragó». Així ho explicà Urgell i assegurà que l'objectiu és «que quan el Patronat de l'Arxiu es reuneixi, els nostres representants puguin defensar amb eficàcia els nostres drets».

La tasca d'ambdós experts consistirà a «verificar entre els fons comuns existents a l'Arxiu de la Corona d'Aragó aquells que es refereixen a les Balears o que, en el seu cas, sorgiren a les Illes», resumí Urgell.

S'ha de recordar que el passat dia 9 el Butlletí Oficial de l'Estat publicà el Reial Decret 1267/2006, pel qual es creava el Patronat de l'Arxiu de la Corona d'Aragó. Es tracta d'un arxiu de titularitat estatal i el patronat s'ha configurat com un òrgan col·legiat entre les comunitats autònomes afectades i l'Estat. Quina documentació balear conté el fons esmentat, la seu del qual és a Barcelona? Ricard Urgell en fa un resum.

L'Arxiu de la Corona d'Aragó parteix de l'Arxiu Reial de Barcelona, creat per Jaume II el Just (12911327), que conté allò que s'anomena la Reial Cancelleria. «Com a institució principal de l'Administració de la Corona, és la responsable d'emetre els documents que són un reflex de la voluntat del rei i es refereixen a qualsevol tema, defensa, cúria, ambaixades... en qualsevol d'aquestes sèries s'hi poden trobar documents de les Balears», assenyala. En seria un altre exemple la sèrie Majoricarum, que inicià Pere el Cerimoniós l'any 1343. També pergamins, cartes reials i la sèrie Varia (del llatí varium). La secció del Reial Patrimoni «conté l'Arxiu del Mestre Racional, el responsable de fiscalitzar i d'auditar els comptes relatius als drets reials en tots els territoris de la Corona». En aquest apartat s'hi troben llibres de registres sobre la Casa de la Moneda, manteniment de palaus i fortaleses, o cobrament d'alguns drets reials.