MARGALIDA TOUS. Enviada especial a Colonia
L'Art Cologne, la degana de les fires internacionals d'art europees, commemorarà el seu quarantè aniversari amb una fita important tant per a ella com per a les Balears.
Del 19 al 23 de setembre de l'any vinent es durà a terme, a la terminal A de Son Sant Joan, l'Art Cologne Palma de Mallorca, esdeveniment que ahir presentaren, a la ciutat alemanya, el conseller Fiol i el gerent de la Koelnmesse, Oliver P. Kuhrt.
Ahir mateix s'avançà que la terminal acollirà 60 galeries, que es triaran per un comitè d'experts, tal com passa a la ciutat alemanya, que enguany ha sofert un descens important del nombre de galeries (de 280 a 189) respecte de l'any passat per tal que la qualitat del producte exposat no se'n vegi afectada. «No pretenem -va dir Kuhrt- que només sigui un espai per a galeries espanyoles i alemanyes, sinó que pensam que serà una porta oberta a Sud-amèrica».
Privilegis mallorquins
Els privilegis que ofereix Mallorca sembla que la fan un indret ideal perquè hi desembarqui aquesta fira. «Bon clima, bones comunicacions, bones relacions entre Alemanya i Mallorca... és perfecte», expressà Kuhrt.
Davant una delegació illenca formada pel gerent de Fires i Congressos, Joan Bibiloni; pel president de la Cambra de Comerç, Joan Gual; l'alt comissionat per grans esdeveniments del Govern, Fernando Garrido, i l'assessora en art de la Conselleria de Cultura, Gudi Moragues, el conseller Fiol va excusar, en primer lloc, la presència en un primer moment anunciada del president Matas per motius de darrera hora, i va destacar la importància extraordinària del fet que sorgirà de la cooperació entre Art Cologne i el Govern de les Balears. «Ens omple de satisfacció», va dir assenyalant el paper que han tingut, perquè aquest projecte es materialitzàs, els galeristes mallorquins. «Han estat una corretja de transmissió. Ells fa molts d'anys que són presents en aquesta fira i han estat els que han fet possible que Balears esdevingui, amb ella, un focus d'atracció cultural internacional».
Fiol va continuar explicant que no serà fins en els pròxims dies que se signi el conveni que farà possible l'Art Cologne a Palma. Serà a Ciutat, el 14 de novembre, quan es puguin conèixer amb més profunditat tots els acords. Tot i així, el polític ja va anunciar que el Govern invertirà cinc-cents mil euros per tal d'adequar les instal·lacions de la terminal A de l'aeroport al calendari firal fins que no estigui a punt el nou palau de fires i congressos.
De tota manera, Fiol va assegurar que hi haurà altres institucions que voldran fer part d'aquest ambiciós projecte, entre ells possiblement Cort.
Art Cologne Palma de Mallorca coincidirà amb la Nit de l'Art.
Els col·leccionistes
Els col·leccionistes són, en una fira que vol tenir repercussió, molt importants. De fet, Art Cologne es nodreix d'aquests compradors d'art que viatgen des de Suïssa, Holanda, Bèlgica i la mateixa Alemanya. Gerard Goodrow, director de la cita de l'art, va explicar que Mallorca, estant tan ben comunicada, es convertirà en un lloc ideal perquè aquestes persones hi puguin viatjar. Moments abans d'iniciar la roda de premsa en què es va fer públic aquest acord gairebé històric per a la cultura illenca i on ja es va mostrar la imatge corporativa de la fira a Palma, Josep Pinya, que participa amb Pelaires des de fa vuit anys a Colònia, afirmava que seria el moment, amb la vinguda d'Art Cologne, perquè les grans companyies mallorquines iniciassin les seves col·leccions. Els galeristes es varen mostrar satisfets. Ferran Cano, Jero Martínez (Maior), Xavier Fiol i Pinya afirmaren que «venir a Colònia era una inversió a mitjan termini».
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.