El 2050 ja no quedarà peix a la mar

Un estudi de la revista «Science» revela que totes les espècies que es consumeixen estaran esgotades

TW
0

Només queda peix per 40 anys. La creixent pèrdua de biodiversitat als oceans amenaça la supervivència i el benestar humà fins al punt que les espècies que es pesquen avui en dia podrien desaparèixer per a 2050, adverteix un estudi internacional que publica la revista Science.

L'estudi, dirigit pel científic Boris Worm, del Departament de Biologia de la Universitat Dalhousie de Canadà, revela que amb el declivi de la diversitat marina augmenta la desaparició de recursos i disminueix de manera exponencial el potencial de recuperació, l'estabilitat i la qualitat d'aigua. Per contra, allà on es restaura la biodiversitat, la productivitat es quadruplica.

Durant quatre anys, els autors van analitzar les dades de 32 experiments, van revisar els estudis d'observació de 48 àrees marines protegides, com també les sumes de captures globals de peixos i invertebrats entre 1950 i 2003 recollits per l'Organització per a l'Agricultura i l'Alimentació de l'ONU (FAO).

«El que hem vist és l'acceleració del declivi de les espècies costaneres en l'últim mil·lenni, fet que ha provocat la pèrdua de la capacitat biològica de filtració, dels hàbitats vivers i de les pesques saludables», afirma Heike Lotze, investigadora de la Universitat de Dalhouise i una altra dels autors de l'informe.

Aquestes informacions han portat els autors de l'estudi, que és el primer que examina totes les dades existents sobre espècies oceàniques i ecosistemes, a una conclusió inquietant: «La pèrdua de diversitat marina està impedint cada vegada més la capacitat dels oceans per proporcionar menjar, mantenir la qualitat de l'aigua i recuperar-se de pertorbacions. Tot i així, les dades disponibles suggereixen que, de moment, aquestes tendències són reversibles».

Tanmateix, la humanitat no té gaire temps per reaccionar.

Segons l'estudi, totes les espècies marines salvatges que es pesquen avui dia col·lapsaran (terme que significa la desaparició del 90 per cent d'exemplars) per a 2050, si no es fa res per evitar-ho.

«Llevat que canviem de forma fonamental la manera en què gestionam en conjunt totes les espècies oceàniques, aquest segle serà l'últim d'espècies marines salvatges», va afirmar el professor de la Universitat d'Stanford (EUA) Steve Palumbi, un altre dels autors de l'estudi.

El professor Worm va sostenir que qualsevol aspecte observat pels científics mostrava «la mateixa imatge. En perdre espècies perdem la productivitat i l'estabilitat d'ecosistemes sencers. Vaig quedar sorprès i preocupat sobre la consistència d'aquestes tendències, més enllà del que havíem sospitat».