«L'edició d'El Mundo a les Illes Balears és molt més de dretes que la d'aquí, al País Valencià, i això significa que possiblement els companys d'allà opten molt més per aquest model». La frase pertany a Mariano Gasparet, redactor de política de l'edició al País Valencià d'aquest rotatiu, un dels ponents en la taula rodona més esperada del congrés de comunicació dels Premis Octubre, Els públics com a coartada interessada, en la qual participaren també Salvador Cardús, María Lozano i el mallorquí Sebastià Serra.
Gasparet féu una de les intervencions més sinceres i apassionades de la jornada per exemplificar que el públic i l'audiència només és un dels factors i no el més important que intervé en la publicació d'una notícia. «Jo escric a la secció de política d'una comunitat autònoma amb 4'5 milions d'habitants, però on només se venen 0'5 milions d'exemplars de diaris. Ho faig en un diari clarament polititzat i al final tots sabem que escrivim per als polítics i per als altres periodistes» i va explicar que hi ha molts de condicionants de la professió «des de l'empresa i les seves relacions amb els polítics en aquell moment fins a les teves relacions personals o com t'has aixecat aquell dia. L'important és adonar-se i intentar frenar-ho. Quan te n'adones ets més cautelós i veus que fins i tot feim anàlisis gratuïtes, però el diari s'ha d'omplir cada dia i el que pot condicionar és l'imaginari que tu tens del públic al qual et dirigeixes».
El periodista també va explicar els mecanismes de relació amb les oficines de premsa dels partits i la seva política de filtracions i va posar l'exemple de l'edició insular d'El Mundo per «veure com els interessos de l'empresa després s'incrementen amb el posicionament dels redactors». En aquest sentit també va explicar que «El País és un mitjà profundament no nacionalista en la seva edició de Catalunya, mentre que al País Valencià és tot el contrari, mentre que deLevante es deia que llevava i posava secretaris generals del PSPV, cosa que no crec, però segur que influeix molt».
Abans d'ell va parlar Salvador Cardús per explicar que «avui en dia no se fa tot per l'audiència, sinó tot per la publicitat» i que «al darrere del concepte del públic s'emmascaren els interessos polítics, ideològics i fins i tot professionals de molta de la gent vinculada als mitjans».
Per la seva banda, Sebastià Serra va plantejar distints interrogants i dubtes sobre la taula i un d'ells fou el de la manipulació de la voluntat ciutadana «amb la no publicació de cartes al director o amb la publicació d'enquestes de consulta ciutadana la resposta de les quals la pots gairebé predir el dia abans».
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.