Ciclons, terratrèmols i naufragis (1921)

TW
0

Ningú no recordava una tempesta com aquella. Es tractava d'un autèntic cicló que afectà la mar balear i ocasionà el naufragi del vaixell «Torre del Oro» en aigües de Menorca. Obligà també a una arribada forçosa al port de Palma altres naus, com els correus «Belver» i «Jaume II». El vapor naufragat tenia com a propietari la companyia «Tayà» i el seu capità era el mallorquí Antoni Palmer.

En aquesta data la premsa oferia més detalls del naufragi. Segons un testimoni presencial, «una ona, molt més major que les altres, aixecà el vaixell, llançant-lo contra les roques. En aquell moment es va sentir el gran esclat del casc en xocar en els penyals i tot tremolà, fins i tot aquell rocam. El navili s'havia xapat en dues meitats, la part de proa sobre les roques, mentre que l'altre s'enfonsava. Es pogué veure com el capità i els tripulants lluitaven contra la mort. En deu minuts desaparegué sota les ones la part del vaixell situat fora de les roques, i arrossegà la part del casc que tocava terra. Només es pogueren salvar dos mariners, els quals foren capaços d'escalar el penya-segat».

Però no acabaven aquí els sinistres marítims. El periòdic del dia següent afegia que «el dissabte, poc després d'haver entrat en màquines la nostra edició, rebérem la notícia de dos altres naufragis, en aquest cas en aigües de Mallorca. Una de les naus naufragades és el vaixell grec Elpis, que des d'un dels ports d'Anglaterra es dirigia cap Odessa amb carregament de carbó i ferro. Segons els tripulants que es salvaren i arribaren a Palma, el naufragi es va produir a l'estret que hi ha entre l'illa Conillera i la costa. I també, el mateix dia, a entrada de fosc, arribaven a la nostra ciutat els nàufrags del veler anglés Nevis, enfonsat a trenta-cinc milles al sud-oest de la ribera illenca».

Sembla, però, que també terra adintre, la tempesta de vent i pluja havia estat també molt forta. I els diaris protestaven del mal estat de les vies de comunicació: «Es del tot quelcom intolerable la situació en la qual es troben les nostres carreteres, especialment les que uneixen la capital amb els seus rafals. Aquests dies les ruixades les han fet malbé i completament impracticables. Més que camins semblen aiguamolls, en la majoria dels casos impossibles de travessar...».

Però això no era tot. Una altra nota periodística informava que «persones vingudes de l'interior de l'illa ens comuniquen que ahir, a les dues de la matinada, es varen deixar sentir dues lleugeres sacsejades sísmiques a la part del centre de Mallorca. Un dels pobles que més notaren el moviment de terra fou Sencelles i la seva zona...».

En resum: tots els fenòmens geològics i metereològics alhora.