L'esquelet d'un bebè trobat a la falca verda fa que es capgiri l'excavació

Tot i que no es descarta cap hipòtesi, les restes podien ser d'una epidèmia del XIX

TW
0

MARIANA DÍAZ. Palma.
L'esquelet d'un bebè enterrat en calç viva va ser la troballa més espectacular durant la jornada d'excavació, ahir, a la falca verda, on continuen apareixent més restes òssies humanes d'adults a les sis prospecccions obertes per delimitar el jaciment. Encara que totes les hipòtesis continuen dempeus, aquest descobriment du els arqueòlegs a pensar que podria tractar-se d'un enterrament per una epidèmia esdevinguda en el segle XIX. Això no obstant, Damià Ramis, director de l'excavació, va apuntar que, de moment, «no hem tret conclusions».

El jaciment de la falca verda concita l'atenció dels integrants de l'Associació per la Recuperació de la Memòria Històrica i de molts dels familiars dels desapareguts o afusellats durant la Guerra Civil, que segueixen molt de prop les troballes. Ahir, un jove es va apropar a l'excavació per parlar amb els arqueòlegs, als que va contar que el seu avi havia desaparegut durant l'esmentada guerra. «Estava bastant emocionat», van explicar, davant de la possibilitat que el seu familiar pogués estar enterrat allà. Com a ell, són molts els que esperen resultats i es posen en contacte amb aquesta associació.

Encara que «no es descarta cap hipòtesi», l'aparició de l'esquelet del bebè (un al·lot menor de dos anys) inclina les sospites dels experts cap a un enterrament de morts per una epidèmia de grip groga o còlera de les que es van produir en la segona meitat del segle XIX.

«L'esquelet de l'al·lot no encaixa amb la hipòtesi de la Guerra Civil perquè no tenim constància que s'afusellassin al·lots tan petits i si fos un fetus, perquè s'hagués afusellat una dona embarassada, hauria d'estar associat a restes d'un adult, i no ho està», reflexiona el director de l'excavació.

Una experta resumia ahir les evidències que, de moment, i des d'ahir, inclinen la balança cap a l'epidèmia: Està documentat que a la zona hi va haver enterraments en la segona meitat del segle XIX a causa de diverses epidèmies i que el llatzeret o hospital de campanya de les esmentades epidèmies va ser Ca l'Arcadia, al costat del cementeri municipal, i alguns dels elements trobats, com els metàl·lics, encaixen cronològicament en el XIX. Finalment, la presència de la calç és una altra dada a tenir en compte ja que en els enterraments s'utilitza per «fer desaparèixer ràpidament la matèria orgànica o per contenir els bacteris».

Els arqueòlegs continuaran treballant avui a les prospeccions de la falca verda i a la rasa en la qual originàriament van aparèixer les primeres restes, fa unes setmanes.

En algunes d'aquestes prospeccions no es van trobar ossos ni un altre material. Ramis diu que ara intentarà unir la rasa, que per ara és el major dipòsit d'ossos de l'excavació i on va sorgir l'esquelet del bebè, amb una de les prospeccions obertes als peus de la tàpia del cementeri, on, també ahir, aparegueren ossos i molars d'adults.

Avui segurament se sabrà si els arqueòlegs finalitzen aquest treball previ de delimitació del jaciment o si continuaran durant els pròxims dies. Tot depèn del que vagi sorgint i del que es decideixi des del Consell.