TW
0

Ben a prop de l'hotel on estam allotjats els congressistes dels premis Octubre, el pont d'Adamús es converteix en l'improvisat sostre davall el qual s'agombolen com poden, des de fa anys, els immigrants que arriben a la ciutat. El pont passa sobre el que un temps era el llit del riu Túria, avui reconvertit en un dels pulmons verds de la ciutat i completament recuperat dels estralls causats pels pelegrins durant la visita del papa el juliol passat. Molts d'ells ignoren que avui -per ahir- la portada dels mitjans al País Valencià es fa ressò de l'agressió que una vintena de joves protagonitzà contra un kebab de Mislata al crit de «fuera extranjeros».

També ho ignora bona part dels joves que van arribant al vestíbul de l'Expo-Hotel de València, on no hi ha habitacions lliures, i les que puguin sobrar als congressistes estan molt disputades perquè diumenge hi ha curses a Xest, on el mallorquí Lorenzo pot celebrar la seva victòria en el Mundial.

Aquest és el panorama amb el qual s'inicià ahir la setmana cultural que envoltarà el lliurament, dissabte a la vespre, dels XXXV premis Octubre. Aquest i uns termòmetres que superen els trenta graus i que fan que els immigrants eixuguin amb rapidesa extrema la roba que netegen en una font propera. La previsió és que la temperatura continuarà pujant.

Temes
Són dos temes, el de la immigració i el de la ciència, gens menyspreables. I per això Xavier Rubert de Ventós pronunciarà divendres la conferència Què passa a la frontera?, mentre que la gala dels premis Octubre retrà un càlid homenatge a l'investigador Bernat Sòria, que en el programa que ja han rebut tots els congressistes és definit com «un investigador que ha estat incomprès per molts anys i que, tanmateix, s'ha demostrat que ha estat, i és, un dels més importants del nostre temps».

El tema central d'aquests premis Octubre, però, és la reflexió sobre la Guerra Civil espanyola des de múltiples punts de vista: d'aquesta manera, el XIX Encontre d'Escriptors se centrarà en la Guerra i repressió en la cultura catalana; el XII Congrés de Pensament reflexionarà sobre Mite i realitat de l'Espanya Plura; el XV Congrés de Mitjans de Comunicació versarà sobre Comunicació i política: informació, demagògia i diners, mentre que en el Congrés Històric s'hi analitzarà La Guerra Civil als Països Catalans (1936-1939). Com cada any, ponents i participants de totes les terres de parla catalana, i de casa nostra: David Ginard, Josep Melià Ques, Gina Garcías, Miquel Durán, Joan Torres Blasco, Sebastià Serra, Margalida Blanquer i Margalida Capellà, entre d'altres.

Però sense cap mena de dubte el plat fort serà enguany la incorporació i la recuperació per a la cultura catalana de l'antic edifici dels magatzems El Siglo, que des d'ara passa a ser conegut com a Octubre Centre de Cultura Contemporània i que, des de demà, ja acollirà alguns dels congressos. Una de les millors notícies per a una ciutat que encara conserva bona part dels seus rètols en castellà, però que, aquests dies, parla més català que mai, el català que no ha deixat mai de parlar-s'hi, el de València, i el que aporten els congressistes vinguts de tot arreu, de Salses a Guardamar i de Fraga fins a Maó. Uns congressistes que ahir varen començar a viure la màgia dels Octubre.