CARLES DOMÈNEC. Barcelona.
Kosmòpolis, la festa internacional de la literatura a Barcelona, va tancar ahir les seves portes amb la participació de l'escriptor mallorquí Sebastià Alzamora en un debat sobre les editorials independents. Dijous, el dibuixant Max va dur a terme una performance en la qual va elaborar una historieta en directe, a la seu del festival, el Centre de Cultura Contemporània.
L'esdeveniment Kosmòpolis ha reunit durant cinc dies diverses activitats entorn de la literatura, amb una especial incidència en la relació entre la paraula amb les arts visuals, la música i les ciències. La tercera edició del festival ha comptat amb una sèrie de tallers i de conferències sobre la literatura russa contemporània, els canvis profunds de les relacions humanes, la influència de la revolució digital a la creació i la dialèctica entre literatura local i universal.
Dins les activitats de l'última jornada, l'escriptor Sebastià Alzamora va compartir taula rodona amb els editors Philip Gwyn Jones, director de Portobello Books; Luis Miguel Solano, fundador d'Asteroide; Julián Viñuales, fundador de Global Rhythm Press, i l'escriptor Albert Sánchez Piñol, autor de La pell freda.
Com a editor d'Edicions Moll, Sebastià Alzamora va explicar que «l'eclosió de l'edició independent ha anat en paral·lel al fenomen de l'agrupació de grans editorials en grans grups». L'escriptor va comentar que «les primeres veus d'alarma per la concentració dels grans grups van donar com a resposta el ressorgiment de l'edició independent, aprofitant els camins aparcats per les grans editorials». Alzamora va remarcar que «el mercat en català té el problema de la fragmentació per comunitats autònomes, que ocasiona que, de vegades, sigui difícil trobar un llibre fora de la comunitat on s'ha publicat».
L'autor de La pell i la princesa, va apuntar que «si el mercat és petit i el fragmentes, quedes amb misèria i companyia». El mallorquí va recordar la trajectòria de l'editorial Moll i va afirmar que «vaig tenir l'encàrrec de revitalitzar-la, renovar el catàleg amb autors nous, de tot el territori de parla catalana, i treballar també amb traduccions». Alzamora es va referir «a l'efecte positiu de l'aparició d'editorials a la perifèria», amb referència a les iniciatives empresarials lluny de Barcelona.
El dibuixant i il·lustrador català Max, establert des de fa més de vint anys a Mallorca, va participar en una activitat en la qual, al costat de Manel Fondevila i d'Albert Monteys, va elaborar una tira de còmic en directe, amb la projecció en vídeo de les imatges del procés creatiu. El grup de música mallorquí Neosol va aportar-hi l'ambientació electrònica.
Durant més d'una hora, els tres dibuixants van anar dissenyant la seva versió de Crònica de l'ocell que dóna corda al món, un relat d'un món oníric que irromp en la vida d'un jove després de rebre una telefonada anònima. El text va ser publicat el 1994 pel japonès Haruki Murakami.
Kosmòpolis, una iniciativa del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, ha comptat aquest any amb autors internacionals, com el noruec Jostein Gaarder, autor d'El món de Sofia, escriptors russos i més de 75 participants relacionats amb la creació literària.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.