Les obres de rehabilitació de Can Oleo de Palma han tret a la llum dos arcs del segle XV fins ara tapats pel ciment d'intervencions posteriors. Ambdues estructures es troben en la zona del pati d'aquesta antiga casa senyorial, un d'ells (el més gros) davant l'entrada, i l'altre, a l'esquerra, devora de la petita volta ja coneguda.
«El marès de l'arc més gros és una mica més clar que la resta de materials que l'envolten, data de l'època tardomedieval i es veu més atepeït que les pedres corrents», va aclarir el professor Josep Morata, del departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts de la UIB, que és la persona encarregada de dur a terme els treballs d'investigació a Can Oleo.
Pel que fa a la volta petita, descoberta més recentment, data, com la resta del casal, de l'època gòtica i segons explicà l'historiador, va ser tapiat per instalar-hi una cuina. «Quan l'haguem destapat, aquest arc quedarà molt més bell i esvelt, serà un detall que farà més etèria la construcció», assegurà.
A més d'aquestes dues troballes, l'equip que treballa en el projecte dels arquitectes Pere i Mariona Nicolau han descobert «una possible passarel·la» que transcorria per sobre de l'arc més gros, a través de la qual es comunicaven dues estances de la casa, i també ha sortit a la llum un aljub de vuit metres de profunditat que «es conserva en molt bon estat» i que es farà servir com a dipòsit d'aigua al nou edifici». «A l'hora de prendre decisions, -assegurà Pere Nicolau- ens deixam assessorar per Morata i per les condicions de l'edifici», però en qualsevol cas, «el criteri que predomina en les intervencions d'edificis antics és el del respecte».
A partir d'ara, comentà l'historiador, és cada cop més difícil que es facin descobriments significatius, ja que les obres es troben ara en la quarta fase, la de prospecció de l'arquitectura, i aviat s'iniciarà la de consolidació.
El termini fixat pel final de les obres, iniciades el febrer amb un presupost inicial de 2.286.782 i que van ser adjudicades pel Consorci per al Foment d'Infraestructures Universitàries (Cofiu) a l'empresa Ortiz Construcciones y Proyectos, és «d'onze mesos», segons anuncià el desembre el seu gerent, Guillem Crespí.
Un cop que hagi finalitzat tota la reforma, Can Oleo es convertirà en la seu de la Universitat de les Illes Balears al centre històric de la ciutat.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.