La Nit Bielenca ret homenatge al compositor palmesà Pere Rebassa

Aquesta vetlada musical torna després d'una aturada de tres anys

TW
0

X.RIUTORT.Palma.
Després d'anys d'absència torna la Nit Bielenca amb un homenatge al compositor Mossèn Pere Rebassa i Bisquerra (1919-1974). El tribut musical d'aquesta XIII edició, executat per la Coral de Sant Jaume, consta d'un concert a Búger dissabte 23 de setembre a les 19 hores i d'un enregistrament en CD de la part més emblemàtica de l'obra del músic, recuperada gràcies a la investigació de la Fundació ACA i del Centre de Recerca i documentació Històrico-Musical de Mallorca, entitats organitzadores de l'homenatge.

La finalitat d'aquesta vetlada musical és, segons recordà Antoni Caimari, president de la Fundació ACA, «donar un homenatge a un compositor oblidat i abandonat que hagi realitzat la seva obra a Mallorca». Francisca Niell, directora del centre de cultura Sa Nostra, valorà «la tasca d'ACA i el seu suport dels compositors que formen part del nostre patrimoni».

Joan Parets, del Centre de Recerca i Documentació Històrico-musical de Mallorca, explicà que aquests anys no s'havia pogut realitzar la nit bielenca perquè «no es trobava cap formació que vulgués interpretar el repertori». Per a la propera edició hi ha quatre possibles noms: Antoni Roig, Llorenç Moyà, Jaume Palou i Francesc Andreu.

La Coral de Sant Jaume, encarregada d'interpretar les peces de Rebassa Missa Sacerdos in aeternum, Beata viscera Mariae, Ave maris stella i Impropium, està dirigida per Mariano Cortès, qui recordà la tasca del compositor a la parròquia de Sant Jaume, i adjectivà la primera de les peces a interpretar com «un entremaliat de fuga tan ben fet que sembla de randes de macetes».

Rogelio Araujo recordà que «la dedicació de Pere Rebassa i Bisquerra a la música ha estat més que demostrada». La seva trajectòria va estar sempre lligada a Palma, on va fer els estudis al Seminari, a qui dedicà l'Improperium, i va ser ordenat capellà. La seva vida sempre va estar lligada a la música, les seves obres i improvisacions tenien el seu segelrebassenc. Fou destinat a la seva parròquia de naixement, Sant Jaume, on es va interessar per la perfecció musical del Cor, i on creà, juntament amb Sebastià Martorell, l'Orquestra de Cambra d'aquesta parròquia.