Bonaventura Serra i Bocchoris (1765)

TW
0

Bonaventura Serra (Palma, 1728-Id. 1784), arqueòleg, historiador, clergue, políglota, que ostentava la càtedra de Dret Canònic a la Universitat Literària, cofundador de la Societat d'Amics del País i cronista general del Regne, publicava un curiós treball que duia per títol «Disertación histórica sobre una inscripción romana del pueblo bocchoritano hallado en Mallorca, en el territorio de la villa de Pollença en el año 1765» i que segons sembla despertà entre els intel·lectuals de l'illa una certa sensació, ja que el tema de la Roma antiga interessava als neoclassicistes del moment. En parlar de Bocchorum es referim a uns quants nuclis de població indígena disseminats per la vall de Bóquer i el pedret de Bóquer, molt proper al Port de Pollença. Amb la conquesta i dominació romana, aquesta vila passà a merèixer el tracte de ciutat federada. Les ciutats federades gaudien d'una certa autonomia, estaven alliberades de pagar imposts a la metròpoli però eren obligades a prestar ajut a Roma en tropa, vaixells o queviures, especialment cereals. La placa que comentam ens ofereix el text següent:

«Essent cònsols Marc Emili Lèpid i Lluci Arrunci, el primer de maig, el senat i el poble boccorità de l'illa major de les Balears adoptaren com a patró Marc Atili Verno, fill de Marc, de la tribu Galèria. Marc Atili Verno, fill de Marc, de la tribu Galèria va rebre sota la seva tutela i protecció i la dels seus, el Senat i el poble boccorità. El dugueren a terme els pretors Quint Cecili Quint i Cai Valeri Icesta».

El 1951 era trobada a la badia de Pollença una altra «tabulae pat ronatus», una taula també de bronze, segons la qual, l'any 10 abans de Crist, la ciutat boccoritana es posava sota la protecció d'un altre patró capaç d'assegurar el comerç marítim amb algunes ciutats de les costes italianes, clau per a la supervivència econòmica de la població. Fou redactada d'aquesta manera:

«Essent cònsols Juli Antoni i Fabi Africà, abans del dia 17 de les Kalendes d'abril, la ciutat bossoritana de l'illa major de les Balears adoptà com a patró Marc Crassus Frugi, els seus fills i la seva descendència. Marc Crassus Frugi els va rebre sota la seva clientela i la dels seus. Ho dugueren a terme Cai Celi i Cai Cecili, fill de Tit, legats».

Quan Octavi August abolí el règim de ciutats confederades, Bocchorum va haver de passar a regir-se pel Jus latii, situació que li va fer perdre alguns d'aquells privilegis. Tot el que avui podem contemplar són els indrets, ja esmentats, on se suposa estava la ciutat mercantil que rivalitzava amb Pol·lentia. Tanmateix, la mar i la costa són sempre les mateixes o ho haurien de ser.