Els artistes dels carrers de Palma que arranquen somriures als visitants

Les estàtues humanes omplen les travessies del centre durant els mesos d'estiu

TW
0

M.POQUET.Palma.
La Plaça Major i la Catedral de Palma es converteixen durant l'estiu en escenaris perfectes per als artistes del carrer que hi troben tant una manera de mostrar el seu talent com una forma de guanyar-s'hi la vida.

Músics ofereixen les seves tornades i pintors dibuixen retrats i caricatures. Però són les estàtues humanes les que esdevenen personatges peculiars que arranquen somriures i sorpreses a més d'un visitant.

Són molts els papers que es poden interpretar ja que «tots estan al cap». Des de pallassos que regalen globus fins a soldats romans teixeixen l'univers d'estàtues humanes que hi ha als carrers de Palma. Això sí, cadascuna té la seva pròpia història.

L'argentí Enrique Grunebal encarna el mític Charles Chaplin. «Fa cinc anys que faig feina al carrer. He tengut més personatges com de cowboy o de guerrer però el de Chaplin és el que més crida l'atenció». Grunebal comentà que fa cinc anys que treballa cada dia menys el diumenge d'estàtua i que és «una feina dura i sacrificada» però «a Argentina no es podia viure».

La mina ha estat font d'inspiració per al gallec Ramón Villa que no fa ni un mes que ha arribat a l'Illa i ja és el miner més conegut de la Plaça Major. Villa explica que «m'he fet jo tota la disfressa, per exemple, els casc és de picapedrer amb una llauna de tonyina aferrada. És tenir una mica d'idea». L'home afegí que el seu horari «depén del dia i de si la gent està animada».

Les escales de Dalt Murada tenen un soldat romà que les defensa. És el búlgar Stefan que fa quatre mesos que ha arribat a Mallorca. El soldat relatà que «treball tres hores d'estàtua el matí i som músic al vespre».

L'encarregat de posar el color entre aquests personatges és el pallasso bolivià Néstor Nicolás Quispero. Regala globus als més petits que li paguen amb rialles. Emperò, aquest pallasso només exerceix «quan tenc temps» i «no deman cap moneda a canvi».

El repertori d'estàtues humanes no acaba aquí. Un escultor i la seva escultura també hi formen part. Són els actors uruguaians Pablo Fernández i Alejandra Pallares que han vengut només a passar l'estiu i treballen tant a la Plaça Major com a Can Pastilla. Els dos expressaren que «la feina és difícil però també gratificant ja que la gent apladueix i ens felicita».

Un majestuós pi de Dalt Murada acull a una estàtua humana «reciclada» ja que tot el seu vestit és a base de bosses de plàstic, llaunes de refrescs i de conservants i una garrafa com a capell. L'estàtua es defineix com «una artista» que, com totes les altres, entreté la vida dels passejadors de Ciutat.